Skijaške legende sinoć u centru Zagreba, slalomaši danas na Sljemenu

Skijaške legende koje su sinoć sudjelovale u revijalnom kupu oduševile su Zagrepčane i brojne posjetitelje na snježnoj stazi u samom centrunu Zagreba. Nakon održane revijalne utrke obavljeno je izvlačenje za današnju mušku utrku Svjetskoga kupa„Snow Queen Trophy“  (Snježna kraljica ) na Sljemenu.

Revijalni kup legendi održan je u povodu  jubileja 50 godina FIS Svjetskog kupa. Na snježnoj našlo se je 18 svjetskih skijaških legendi koje su obilježile proteklo razdoblje među njima su i Janica i Ivica Kostelić.

Snježna staza je postvljena u Bakačevoj ulicu na potezu od Katedrale do fontane Manduševac na Jelečićevom trgu, dugačka 165 metara, na startu je široka osam, a na cilju 10,5 metara. Na nju je utrošeno 900 kubika snijega koji je kamionima dopremljen kako bi se dobilo 40 centimetara snježnog pokrova.Na startu su bila postavljena slalomska vrata kakva su su bila u Svjetskom kupu prije pola stoljeća, a na cilju najsuvremenija vrata čime organizatori žele pokazati kako se tehnologija mijenjala kroz godine. Svaki od sudionika nosio je dio opreme iz svog vremena.

Revijalnu utrku predvodili su prva dva skijaša koja su ponijela naslov pobjednika Svjetskog kupa legendarni Francuz Jean-Claude Killy (73) (1967, 1968) i Austrijanac Karl Schranz (78) (1969, 1970). Nastupila je i rekorderka po broju osvojenih Velikih globusa, Annemarie Moser-Pröll (Austrija, 63) koja je čak šest puta ponijela naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, Janica Kostelić (Hrvatska, 35) a Bakačevom ulicom su se još spuštali legende poput Marc Girardelli (53, Luksemburg), Alberto Tomba (50, Italija), Petra Kronberger (Austrija, 47) ,Tamara McKinney (54, SAD),  Tina Maze (33, Slovenija), Andreas Wenzel (58, Lihtenštajn, Michele Jacot (64, Francuska),  Lise Marie Morerod (60, Švicarska), Michaela Dorfmeister (43, Austrija), Renate Götschl (46, Austrija),  Pernilla Wiberg (46, Švedska), i Nicole Hosp (33, Austrija), Ivica Kostelić (37, Hrvatska) te najbolji skijaš današnjice Marcel Hirscher (27, Austrija), koji je na polovici staze stao i slikao se s gledateljima.

Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa središnju proslavu “Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa” uveličali su i stari prijatelji utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa “Snow Queen Trophy”, skijaši i skijašice s iznimnim karijerama, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Hans Enn, Bojan Križaj, Gunther Mader, Marco Büchel, Kristian Ghedina, Thomas Sykora, Špela Pretnar, Urška Hrovat i Alenka Dovžan.

Staza u Bakačevoj ulici bit će postavljena do 15. siječnja, a na njoj će biti organizirana škola skijanja za djecu u okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije “Bring Children to the Snow”.

Nakon izvlačenja startnih brojeva, službeni program “Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa” nastavio se defileom predstavnika dosadašnjih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 1967. – 2017.

Utrke skijašica na Sljemenu održana je prvog dana kupa.

Pogledajte foto galeriju jutarnjeg lista

Prikaz staze u Zagrebu
najbolji slalomaši na stazi i centru Zagreba

hia.com.hr
foto:hia/hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *