Vlada donijela petogodišnji plan gospodarenjem otpada

Vlada je na današnjoj sjednici donijela petogodišnji plan od  2017. – 2022. godine gospodarenjem otpadom.

Premijer Andrej Plenković iznio je dnevni red otvorenog dijela sjednice Vlade RH među kojim je bio i petogodišnji plan gospodarenja otpadom.

Akcijski plan ima za namjeru administrativno rasteretiti gospodarstvo. Do kraja godine poduzet će se 104 mjere u okviru Akcijskog plana, kazao je Plenković i naglasio da se očekuje ušteda od 1,5 mlrd. kn za hrvatske poduzetnike. Usvajanjem PGO stvaramo preduvjete da idemo u korak s kružnim gospodarstvom. Smatram da ćemo na kvalitetan način riješiti pitanja gospodarenja otpadom, rekao je premijer.
Riječ je o našem sustavnom planu. Nakon njega će uslijediti dodatne aktivnosti glede regulatorne reforme, istaknuo je Plenković.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je da je donošenje Plana gospodarenja otpadom jedan od preduvjeta za korištenje 475 milijuna eura iz EU-ovog programa konkurentnost i kohezija.
Vlada je potom donijela odluku o donošenju plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. do 2022. godine.

Reakcije iz HUP-a na plan

Plan i prije no što je usvojen već izazvao  prijepore u javnosti.  Predlagatelj nije proveo procjenu učinaka, nacrt plana nema stručne ni financijske podloge kao ni studiju financijske izvedivosti pa će ga EU odbiti, a time ćemo ostati bez mogućnosti korištenja 3,5 milijardi eura iz Operativnog programa Konkuretnost i kohezija čija su sredstva namijenjena prometnoj i vodnokomunalnoj infrastrukturi i zašiti okoliša – navode u Hrvatskoj udrugu
poslodavaca (HUP).

Upozoravaju i da se tim planom sustav gospodarenja otpadom temelji na objektima za primarnu selekciju koji trenutačno ne postoje te će za njihovu gradnju i puštanje u pogon biti potrebno više godina s obzirom na to da nisu predviđeni u prostorno-planskim dokumentima.

U HUP-u ukazuju i na to da planom nisu predviđeni pogoni za zbrinjavanje industrijskog i tehnološkog neopasnog i opasnog otpada te zaključuju da s takvim manjkavim sustavom nije moguće ispuniti utvrđene ciljeve na nacionalnoj razini i razini Europske unije.

Plan je nerealan, upozoravaju u HUP-u, pa tako navode da nije moguće do 2022. odvojeno prikupljati 60 posto otpada, s obzirom na to da se trenutačno odvaja samo 18 do 25 posto.

Također, smatraju da je nerealno postavljen i cilj od 40 posto odvojeno prikupljenog biotpada jer ne postoji infrastruktura za njegovo prikupljanje i obradu.

HUP je naveo da traži žurnu korekciju plana i da ga može podržati samo ako se njime predvide prijelazna rješenja do potpune implementacije sustava primarne selekcije, ako se u njega uvrste pogoni za industrijski i tehnološki otpad, ako se sredstva za financiranje centara za gospodarenje otpadom povećaju s 1,6 na 2,5 milijardi kuna te ako se kod odvojenog pri
hrt/vecernji.hr /hia
foto:

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *