SNV održao božićni prijam, oštra reakcija Steira na govor srbijanskog izaslanika

Na tradicionalnom prijamu koji u povodu Božića prema julijanskom kalendaru priređuje Srpsko narodno vijeće (SNV) došao je i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. Ondje je bio i izaslanik srbijanskoga premijera
Aleksandra Vučića, Vladimir Božović. Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i predsjednica Republike Hrvatske poslali su svoje izaslanike.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac zahvalio se na dolasku svim prisutnim uzvanicima. Posebno mi je zadovoljstvo što danas, na ovaj dan, mogu čestitati Božić onima koji su ga slavili prije kratkog vremena, vjernicima Katoličke i drugih crkava. Svima koji su ovdje ili koji nas mogu čuti i gledati želim sve najbolje u 2017. godini, sve najbolje što od nje možemo dobiti i sve najbolje što u toj godini jedni za druge možemo učiniti, kazao je Pupovac.

“Nakon izbora dobili smo okolnosti smirenja i onoga što je obećavalo odsutnost konflikata i posvećenost društvenim problemima. I za to sasvim sigurno imamo u mnogo čemu zahvaliti gospodinu Andreju Plenkoviću i onome što je on donio sa svojim porukama i političkim programom.
Ali da nije bilo ploče u Jasenovcu, to iščekivanje ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sjenom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz te geste, toga čina na tom mjestu ne može, a da ne bude proizvedena”, kazao je Pupovac i nastavio:
“Sigurno je da svi međusobno dijelimo ovo: Smrt jednog od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugog”, kazao je, nastavljajući da stradanje jednog od nas ne može biti razlog za omalovažavanje žrtava drugih, “pogotovo ne na mjestu na kojem je u 20. stoljeću stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. I tu ne spominjem ni Srbe niti Rome, već Hrvate”.

Istaknuo je kako je u Jasenovcu stradalo najviše Hrvata. “Gotovo 8000 (ih je stradalo). Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016., program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove povjerenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti”, poručio je Pupovac.

Nakon osvrta na pripadnike srpske nacionalnosti u Hrvatskoj i njihovim pravima, Pupovac je poželio sretan Božić tradicionalnom porukom “Hristos se rodi”.

Plenković: Vodimo politiku stabilnosti, tolerancije, dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja sa svim manjinama

Potom su se među ostalima obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te premijer Andrej Plenković. Premijer je izjavio nakon tradicionalnog božićnog domjenka Srpskog narodnog vijeća (SNV) da je politika njegove Vlade politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i kvalitetnog odnosa sa svim manjinama u Hrvatskoj.

Na tradicionalni domjenak došao sam na poziv predsjednika SNV-a Milorada Pupovaca, predstavnicima nacionalne manjine i pravoslavnim vjernicima poželjeti sretan Božić i sve najbolje u 2017. godini, kazao je Plenković koji nije htio komentirati govor Pupovca u kojem je zamjerio Plenkoviću slučaj spomen-ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.

Istaknuo je da je politika njegove Vlade politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i kvalitetnog odnosa sa svim manjinama u Hrvatskoj, koje su dio parlamentarne većine. Želimo riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama, pa tako i sa Srbijom. Osobito nam je važno poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima, što nam nameće obvezu da 2017. na jedan racionalan i pluralističan način raspravimo i pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i prije svega zakonit način započnemo, a ja se nadam i zatvorimo do kraja rada ove vlade. Da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da što je moguće više oko tih pitanja ostvarimo široki društveni i politički konsenzus i to je moja ambicija i ambicija moje vlade“, kazao je hrvatski premijer.

Tom prigodom uručene su i godišnje nagrade SNV-a za doprinos razvoju srpskih institucija “Nagrada Nikola Tesla”, za humanizam “Nagrada Diana Budisavljević”, za antifašizam “Nagrada Gojko Nikoliš” te za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa “Nagrada Svetozar Pribičević”.

Vladimir Božović,srbijanski izaslanik

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović u svom je govoru  Srbima u Hrvatskoj zaželio da ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama, poručivši im da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima. Hrvatskom vodstvu i građanima uputio je poruku mira, zajedništva te poziv da zajedno grade ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo.

Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost”  poručio je Božović.
Na božinovićevu izjavu reagirao Steir
Ovakav Božinovića izazvao je oštru rekaciju hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ive  Steira

Božović je u svom govoru koristio iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih brani svim raspoloživim sredstvima“, kazao je Stier i dodao da je “takav diskurs vrijedan svake osude”.

Prema priopćenju, šef hrvatske diplomacije te je ocjene osobno prenio izaslaniku Božoviću na prijamu u Novinarskom domu.

Kao što je u svom obraćanju na prijemu SNV-a naglasio predsjednik vlade Andrej Plenković, stoji u priopćenju, Hrvatska je nakon pravednog obrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske agresije ostvarila slobodu i neovisnost te dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrijednosti, uključujući i poštivanju ljudskih i manjinskih prava.

Božović je nakon svog govora dao izjavu novinarima u kojoj je kazao da Srbija šalje “poruku mira, zajedništva i najboljih mogućih odnosa ” te se nada u 2017. suradnji s Hrvatskom na svim razinama, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj”.

Božović nije propustio ponoviti izjavu premijera Vučića “da se nadamo da nikada više neće biti Jasenovca, da nikada više neće biti Oluje, da nikada više neće biti ubijanja ni progona”

 

hrt/dnevnik.hr/hia
foto:hrt

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *