Dan RS-a: Vojnici OSBIH se povukli nakon raporta Ivaniću

Treći pješadijski puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH)  postrojen je danas u Banja Luci gdje su počele aktivnosti obilježavanja “Dana RS”, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.
Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga su bili postrojeni ispred mjesta na kojem dužnosnici Republike Srpske polažu vijence palim borcima tog entiteta, javlja Fena.

Vijence polažu predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali dužnosnici Republike Srpske.

Pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH povukli su se sa svečanosti nakon što su predali raport predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću koji je položio vijence palim braniteljima RS-a.

Ovaj puk bio je postrojen samo tijekom dolaska Ivanića koji nazoči aktivnostima obilježavanja “Dana RS-a”.

Dodikov komentar

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas da ga ne zanimaju  Oružane snage BiH (OSBIH) “jer su snage NATO saveza” te da će se zalagati da „RS vodi politiku potpune neutralnosti kada je riječ o vojnim savezima”.
– Poštujem ljude iz Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga (OSBIH), a što se tiče „brljotine” koju je napravio NATO savez u vezi s dolaskom OS BiH u Banju Luku, odnosno uključujući se u unutarnja pitanja, govori o tome da bi trebali odbiti bilo kakav put ka tom vojnom savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kad bi BiH bila pod njihovim zapovjedništvom- ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Banja Luci, javlja Fena.

-Takvu aroganciju i miješanje u unutarnje stvari od jedne vojne organizacije, koja ne bi trebala biti politična, je dosad neviđeno. Zalagat ću se da RS vodi politiku potpune neustralnosti što se tiče vojnih saveza. Ako su željeli nam loše učiniti, nakon bombardiranja, gdje su nam bacali osiromašeni uranij, sada su se upetljali u unutarnje stvari u BiH – naveo je.

Dodik je danas, povodom obilježavanja 9. siječnja „Dana RS-a”, kojeg je neustavnim osporio Ustvani sud BiH, rekao da se „narod tog bh. entiteta na referendumu trajno opredijelio da obilježava taj datum”.

– Sve spekulacije i napadi koji dolaze zbog obilježavanja ovog dana nisu neočekivani, ali u svakom slučaju naše opredeljenje je za obilježavanje „Dana RS-a” i naša odgovornost prema onima koji su stradali za Republiku Srpsku, ali i prema budućnosti, rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenaca palim braniteljima RS-a u proteklom ratu.

Oni koji žele zabraniti „Dan RS-a , kako je ustvrdio, bi željeli ukinuti njenu budućnost i postojanje.

-RS, kao političko-teritorijalna organizacija pokazuje snagu u pogledu očuvanja najvažnijih elemenata među kojima je i Dan RS – tvrdi Dodik.

 

prvi.tv /HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *