Počela ledena berba grožđa

Počela je ledena berba grožđa, snijeg i led ovih dana idu na ruku vinarima i to onima koji su ostavili grožđe za kasnu berbu. Glavni je uvjet, da tri dana za redom temperatura ne raste iznad minus 7, ispunjen. Od ledenih bobica nastat će ledeno vino čija cijena se penje i do 2 tisuće kuna po boci.

Škripa snijega pod nogama i zvuk škara u rukama. Zubato sunce i temperatura minus 14. Ledena berba grožđa u Iloku.

“Imam jednu majicu, drugu majicu, treću majicu, duks, još jedan duks, ovu jaknu i kapu i još jednu kapu. Debele čarape-dvoje, velike čizme sam si obula i troje hlača imam. Eto”, nabrojala nam je za vrijeme berbe beračica Vesna Češko što je obukla.

Nema zime za vrijedne berače.

“Moramo pazit. Svaku bobicu treba pokupit. Što više bobica, s tim više ima vina”, objašnjavao je Joško Činčura, berač.

Da je ovo grožđe obrano u jesen dalo bi oko 4 tisuće litara vina. Ledenog će biti tek 300-tinjak. Svaka je bobica zlata vrijedna. Naime, litra ledenoga vina stoji i do 2 tisuće kuna.

Na prvi pogled neugledni, a zapravo dragocjeni grozdovi. Ledena berba ne događa se svake godine.

“Osim onoga da imamo visoku koncentraciju šećera bitno je da imamo niske temperature, minus 7 i niže i da grožđe u trenutku berbe i prerade bude u smrznutom stanju. To je poanta čitave ledene berbe”, objasnio nam je Mladen Papak iz Vinarije Papak Ilok.

Temperature su u debelom minusu, a na granama dovoljno slatkoga grožđa. Ove su se godine stvari posložile u najistočnijem hrvatskom vinogorju.

“Na samim obroncima Fruške gore. Nadmorska visina je 220 metara. Upravo imamo idealne uvjete za proizvodnju grožđa, a pogotovo za ovakve kategorije predikata”, kaže gospodin Papak.

Da bi ledene bobice postale ledeno vino potrebno je strpljenje. Vino iz berbe obavljene u subotu moći će se kušati tek za dvije godine.

dnevnik.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *