Doministar obrane BiH prozvan na ostavku zbog vojne parade u Banjaluci

Doministar obrane Bosne i Hercegovine, predstavnik bošnjačkog naroda, Sead Jusić, prvi će snositi posljedice zbog skandala što ga je prouzročilo sporno postrojavanje pripadnika oružanih snaga tijekom obilježavanja neustavnog praznika dana Republike Srpske, jer je njegov smjenu zatražila stranka Savez za bolju budućnost (SBB), koja ga je i postavila na tu dužnost, prenosi portal dnevno.hr

“Jusić je pogriješio”, kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, ističući kako je postupak smjene iniciran nakon što je doministar odbio sam podnijeti ostavku, na što su ga pozvali iz stranke.

Jusić se našao u ulozi glavnog krivca jer je stjecajem okolnosti bio prva osoba u Ministarstvu obrane 7, 8. i 9. siječnja, potpisujući različite proturječne odluke o tome može li se ili ne angažirati Treća pješačka pukovnija oružanih snaga BiH ili njena počasna postrojba na ceremonijama u Banjoj Luci, kako su to tražili najprije predsjednik RS Milorad Dodik, a potom predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Vrući krumpir” u rukama doministra obrane našao se tako što je ministrica Marina Pendeš (HDZ BiH), u jeku najveće krize koja potresa oružane snage BiH, otišla na godišnji odmor prepustivši svoje ovlasti Jusiću.
On je pak lokalnim medijima potvrdio kako je osobno dao pisanu suglasnost na Ivanićev zahtjev da se u Banjoj Luci postroje vojnici.

Jusić o svojoj smjeni

Jusić je rekao da ne želi davati nikakve komentare u vezi s inicijativom predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koja je upućena predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, piše klix.ba.

“Što se tiče podnošenja ostavke, ako se utvrdi da postoji moja odgovornost u smislu kršenja zakona, propisa i procedura u Ministarstvu odbrane BiH, naravno da ću podnijeti ostavku”, kazao je Jusić. Zaključio je da je odluke donosio s uvjerenjem da su ispravne i da su za dobrobit ove zemlje, piše klix.ba.

dnevno.hr/klix.ba/HIA.com.hr
foto:klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *