Korupcijska afera u Sloveniji, sudjelovalo i devet Hrvata

U jednoj od najvećih korupcijskih afera u Sloveniji sudjelovalo je i deveet hrvatskih državljana, upletena i bivša Miss sporta Hrvatske Vlatka Matić Pivac. Istražni sudac mariborskog Okružnog suda proširio je istragu.

Radi se o malverzacijama kreditima Nove kreditne banke Maribor, a u sumnjivim poslovima ta je banka, tvrdi slovensko tužiteljstvo, između 2006. i 2009. oštećena za više od 30 milijuna eura. Slovenski mediji objavili su kako je istražni sudac proširio istragu neposredno prije Nove godine, a ovim novim proširenjem istrage obuhvaćeno je deset hrvatskih državljana i jedan slovenski.

Zatražen pritvor

Iako se ne navodi identitet osumnjičenih, pretpostavlja se da se radi o osobama protiv kojih se istraga vodi već neko vrijeme, a među njima je i bivša hrvatska misica. Istragom su otprije obuhvaćeni i bivši predsjednik i izvršni direktor Nove kreditne banke Maribor Matjaž Kovačić, njegovi kolege iz uprave Manji Skernišak, nekadašnji izvršni direktor i voditelj Leasinga Nove kreditne banke Maribor Igor Šujica te njegov prethodnik na mjestu voditelja Boris Cekov.

Protiv jedne osobe zatraženo je i određivanje pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali je mariborski Okružni sud to odbio. Istraga o malverzacijama u drugoj najvećoj slovenskoj banci vodi se već nekoliko godina, a bivšoj Miss sporta, kao i poduzetniku Tomislavu Blagusu, vlasniku tvrtke KBM Projekt, preko koje se izvlačio novac, od 2012. blokirana je imovina u Hrvatskoj. No, istragom su obuhvaćeni tek ove godine.

Blokada Pantovčaka

Bivšoj misici blokirane su nekretnine i bankovni računi, a sud u Mariboru u više je navrata od zagrebačkog Županijskog suda tražio i blokadu dijela kompleksa Predsjedničkih dvora jer je tvrtka bivše misice Kavoteka vlasnik dijela zemljišta na Pantovčaku.

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *