Trump najavio ukidanje Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju

Donald Trump, koji će 20. siječnja preuzeti ured predsjednika SAD-a, najavio je između ostalog, i ukidanje Obaminog zakona o zdravstvenoj reformi (ACA). Tako se njegovi republikanci nadaju kako će u prvih sto dana vladavine srušiti zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju (ACA – Affordable Care Act) koji su posprdno nazvali Obamacare. U Zastupničkom domu već su ga pokušali rušiti u više navrata, što im nije uspjelo. No zato imaju potpuno razrađen svoj prijedlog zakona kojim bi regulirali područje zdravstvenog osiguranja.

Trump je tijekom cijele kampanje tvrdio da je Obamacare štetan zato što obavezuje poslodavce da plaćaju zdravstveno osiguranje za svoje zaposlenike.

– Ako netko može iznijeti plan koji je bolji od poboljšanja koja smo napravili za naš sustav zdravstvene zaštite, a koji pokriva što više ljudi po što manjim troškovima, javno ću to poduprijeti – izjavio je pak Barack Obama sinoć u svom oproštajnom govoru.

Rasprava ZA-PROTIV i na društvenim mrežama

Rasprave o spomenutom zakonu nerijetko se vode i na društvenim mrežama. Posebno je Amerikance zabavila jedna prepiska zagovornika Obamacarea i jednog muškarca koji je podržavao Trumpovu inicijativu, a da pritom nije niti znao da je zapravo korisnik ACA-a.

 

Nakon što je Senat izglasao opoziv Obamacarea sa 51 glasom ‘za’ i 48 ‘protiv’, muškarac je na Facebooku poručio sljedeće: Još jedan korak bliže ispravljanju pogreške i nekoliko tjedana do uvođenja novog sustava. 2017. je dobro počela.

Uskoro su mu replicirali prijatelji kritizirajući njegov stav.

– Zaista lijepo od tebe što ti nije stalo do nas koji trebamo pomoć koju smo imali zahvaljujući ACA-u.

A onda je Trumpov zagovornik poentirao.

Mi ovdje ne govorimo o ACA-u već o Obamacareu. I ja sam korisnik ACA-a, stoga me ne možete optuživati da me nije briga za druge. Samo tvrdim da mi je drago zbog ovog što se događa jer je Obamacare bio osuđen na propast od samog početka. I sad će to konačno biti ispravljeno.

Prijatelji su mu nakon toga otvorili oči.

Šališ se!? Kako se možeš veseliti rušenju Obamacarea kad ćeš ostati bez zdravstvenog osiguranja? Pa ACA i Obamacare su jedna te ista stvar! – poručili su mu, no on se više nije oglasio.

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *