Croatia Airlines prodala pet od devet slotova na londonskom Heathrowu

Croatia Airlines ipak je prodala svojih pet od devet slotova (termin za slijetanje i uzlijetanje) na londonskom aerodromu Heathrow za 19,5 milijuna dolara. Njihovih pet slotova kupila je američka kompanija Delta Air Lines, objavio je Jutarnji list, a informaciju su potvrdili i u Croatia Airlinesu.

SLOT – je dozvola kojima se nastoje ograničiti broj zrakoplova u zračnoj luci u određenom dijelu dana (wikipedia).

Prodaja Croatia Airlinesovih slotova naišla je na žestoke kritike u javnosti, a do prije nekoliko dana neslužbene informacije su govorile da je hrvatski avioprijevoznik odustao od prodaje.

Međutim, prodaja je ipak zaključena, ali ne svih slotova kao što je prvotno bilo planirano.  Ugovor o prodaji slotova je potpisan ,još se sređuje popratna dokumentacija, i stupa na snagu 1. travnja. Kupljene slotove će Delta preuzeti 1. travnja ove godine.

Od tog će dana zrakoplovi Croatia Airlinesa letjeti za London ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom u poslijepodnevnim satima te će i dalje biti prisutna na jednom od najvećih svjetskih aerodroma..

Croatia Airlines je na liniji za London godišnje gubila oko milijun eura, a gubitak od 2002. godine do danas iznosi 37,5 milijuna eura, piše jutarnji.hr.

U hrvatskoj nacionalnoj kompaniji navode da će novacem od prodaje slotova upotrijebiti za razvoj kompanije odnosno investicijsko održavanje motora.

No cijeli proces prodaje slotova bio je zaustavljen na neko vrijeme, i to na zahtjev ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra državne imovine Gorana Marića koji su zatražili od uprave Croatije Airlinesa da izradi sve scenarije kako bi tvrtka mogla pozitivno poslovati i prodaja slotova bila je obustavljena dok se ne iscrpe sve druge mogućnosti. Croatia Airlines je tako na kraju prodala samo dio, doduše vredniji, svojih slotova na Heathrowu.

Prema poslovnom izvješću za prvih devet mjeseci 2016. godine, Croatia Airlines je ostvarila operativnu dobit od 7,2 milijuna kuna.

 

Ahrvatski avioprijevoznik dobio prestižno priznanje, četvrta je aviokompanija u istočnoj Europi


vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *