SIP poništio izbore u Stocu

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u četvrtak je donijelo odluku o poništavanju izbora u Stocu na biračkim mjestima gdje su 2. listopada prošle godine zabilježeni izgredi i nepravilnosti i na kojima je glasovanje moralo biti prekinuto, potvrdila je novinarima predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić.

Članovi SIP-a na sjednici održanoj u Sarajevu ovakvu su odluku donijeli većinom glasova i na nju se zainteresirane stranke mogu žaliti Sudu BiH.

Kada odluka o poništavanju izbora postane pravomoćna, u roku od dva tjedna trebalo bi biti organizirano ponovljeno glasovanje, a Hadžiabdić je kazala kako se to očekuje do kraja siječnja ili najkasnije početkom veljače.

Izbori će, kako je pojasnila Hadžiabdić, biti ponovo organizirani praktično u cijeloj općini jer će se ponovo glasovati na 23 od ukupno predviđena 24 biračka mjesta.

Neće biti jedino novog glasovanja za birače koji žive u inozemstvu jer će biti priznati svi glasački listići koji su uoči listopadskih izbora prispjeli poštom.

Ranije je SIP, odlukom koju je potvrdio i Sud BiH, izrekao najstrože zakonom predviđene kaznene mjere za četvoricu kandidata za općinska tijela vlasti koji su označeni odgovornima za nasilje i izgrede zbog kojih je moralo biti prekinuto glasovanje na nekim biračkim mjestima.

Kaznom skidanja s izborne liste sankcioniran je Salmir Kaplan, koji više ne može biti bošnjački kandidat za načelnika Stoca.

S popisa kandidata za članove općinskog vijeća uklonjeni su Demir Mahmutčehajić, Ahmet Ljubović i Božo Raguž.

SIP sada mora naći oko osam tisuća eura za ponovnu provedbu glasovanja, što uključuje tiskanje novih glasačkih listića na kojima neće biti imena kandidata koji su skinuti s listi.

Predsjednica SIP-a potvrdila je kako temeljem zakonskih odredbi sada nije moguće istaknuti kandidate koji bi na listama zamijenili one koji su kažnjeni zabranom izbornog natjecanja. Po njenim riječima, riječ o osobama koje su odgovorne za “nedopustivo kršenje zakona i narušavanje integriteta izbornog procesa”.

To praktično znači kako aktualni stolački načelnik i kandidat HDZ BiH Stjepan Bošković za novi mandat neće imati protukandidata za načelnika općine.

Sud poništio kazne odgovornma za izgrede na lokalnim izborima u Stolcu

Lokalni izbori u Stolcu prekinuti, članovi SDA napali predsjednika izbornog povjerenstva

narod.hr/hina/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *