Ivica Kostelić u Wengenu odskijao svoju zadnju utrku

Ivica Kostelić , završava svoju skijašku karijaeru. U Wengenu je za kraj odskijao svoju zadnju utrku u karijeri. Na svom omiljenom skijalištu u Švicarskoj gdje je postizao najveće uspjehe u karijeri i ovaj put je osvojio bodove a utrku je završio na 22.mjestu. Nakon ulaska u cilj je potvrdio: Gotovo je, ovo je bila zadnja utrka u mojoj karijeri.

Ivica Kostelić potvrdio je to za televiziju ARD između dvije utrke kombinacije u švicarskom Wengenu i tako zaokružio bogatu karijeru. Karijeru koju bi svaki skijaš mogao poželjeti, a neki samo sanjati.

Unatoč bolnom koljenu, Ivica je odskijao svoju posljednju utrku u karijeri i rekao “zbogom” planinama, snijegu i ledu, hladnoći i velebnosti zemaljskih vrhova. Bolno koljeno sada će morati na operaciju, bit će to njegova “jubilarna” 15. operacija u karijeri.

Da je majstor, majstor je. Od 2001. godine kada je u Aspenu osvojio slalomsku utrku Svjetskog kupa sa startnim brojem 64 pa do srebra 2014. godine u superkombinaciji na Olimpijskim igrama u Sočiju. Ivica je uvijek bio sinonim za ustrajnost, volju i želju.

Na skije je stao u najranijoj dobi, a prvu značajniju pobjedu ostvario je 1992. godine pobjedom u veleslalomu u slovačkoj Vratni. Nastavlja s uspjesima, a 1997. godine osvaja brončanu medalju u kombinaciji u Schladmingu. Nakon juniorske karijere zaredale su ozljede, ali Ivica se nije predavao. Zatim je pobjeda, koja je i dan-danas ostala najveća u karijeri. Nitko nikad prije i poslije nije osvojio utrku Svjetskog kupa s tako visokim brojem. Kao kad je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon s pozivnicom, tako je i Ivica pobijedio u trenutku kad se tome nitko nije nadao.

Iako je prva pobjeda stigla u Aspenu, njegovo najdraže skijalište postao je Wengen, gdje je neprikosnoven. Ima šest pobjeda i čak 13 postolja, više od bilo kojeg drugog skijaša u povijesti. Wengen je bio i ostao njegov teren, vjerojatno ga je zato i izabrao za oproštaj.

Zadnja velika medalja stigla je na ZOI-u u Sočiju 2014. gdje je osvojio srebro u kombinaciji i skupo ga platio. Da bi bio spreman za ZOI godinu dana ranije podvrgnuo se još jednoj operaciji koljena, koje nakon toga više nikad nije bilo isto.

Ante Kostelić nedavno je izjavio da bi Ivica 15. operacijom koljena u karijeri mogao nastaviti skijati, ali Ivica je odmah odbacio takvu mogućnost. Desetak dana kasnije odlučio je završiti karijeru.

Odlazi kao sedmi najbolji slalomaš svih vremena po FIS-u i 17. najbolji skijaš u povijesti.

 1. Ingemar Stenmark
 2. Alberto Tomba
 3. Benjamin Raich
 4. Marcel Hirscher
 5. Mario Matt
 6. Marc Giradelii
 7. IVICA KOSTELIĆ

Pobjednik uterke u Wengenu je Švicarac Niels Hintermann kojemu je ovo prva pobjeda u karijeri. Na postolju su se našli još  Francuz Muzaton te Austrijanac Berthold.

Preostala tri hrvatska skijaša plasirali su se iza Kostelića, a bodove je upisao još Zubčić. On je osvojio 30. poziciju, a blizu bodova bio je i Rodeš koji je završio 32. Ostaje žal što su pokvarili dobre slalomske nastupe (Zubčić je bio 11., Rodeš 8.). 36. mjesto iz slaloma potvrdio je Max Ullrich koji je za pobjednikom zaostao 7.27 sekundi.

Svi trofeji Ivice Kostelića:

 • veliki Kristalni globus ukupnog pobjednika Svjetskog kupa 2011. godine
 • srebrna olimpijska medalja u kombinaciji ZOI Torino 2006.
 • srebrne olimpijske medalje u slalomu i superkombinaciji ZOI Vancouver 2010., u superkombinaciji ZOI Soči 2014.
 • 26 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju
 • 60 plasmana na pobjednički podij na utrkama FIS Svjetskog kupa (39 u slalomu)
 • mali Kristalni globusi slalomskog pobjednika Svjetskog kupa 2002. i 2011. godine
 • mali (super)kombinacijski Kristalni globusi 2011. i 2012. godine
 • svjetski slalomski prvak sa SP-a u St. Moritzu (SUI) 2003. godine, srebro u superkombinaciji sa SP-a u Schladmingu (AUT) 2013. godine, bronca u superveleslalomu sa SP-a u Garmisch-Partenkirchenu (GER) 2011. godine24 sata /hia.com.hr
  foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *