Novi snijeg zabijelio Hrvatsku, očekuje se 10- 40 cm novog snijega

Novi snijeg je zabijelio Hrvatsku. Nakon što je pao na planinskim vrhovima, snijeg je danas počeo padati i u nizinama. U Zagrebu je, primjerice, u samo sat vremena temperatura pala za nekoliko stupnjeva a počeo je padati i snijeg. Hladno je a tijekom večeri će temperatura bit još i niža te bi se trebala spustiti ispod nule.

Osim u Zagrebu i Gorskom kotaru, jak snijeg pada i u Karlovcu, Varaždinu, Sisku… Na vrhu Biokova bjesni prava snježna oluja. Na najvišem vrhu Biokova na Sv. Juri (1762 metra) palo je 20 centimetara novog snijega a temperatura se spustila do nule i očekuje se još niža.

U nekim kopnenim krajevima još uvijek pada kiša, ali i tamo će prema kraju dana polako prelaziti u susnježicu i snijeg.

Najviše snijega očekuje se u Gorskom kotaru i Lici te u središnjoj Hrvatskoj. Nešto manje će ga biti u Slavoniji te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U unutrašnjosti se očekuje uglavnom između 10 i 40 centimetara novog snježnog pokrivača, a u gorju i više.

U kontinentalnim krajevima će jugozapadni vjetar poslijepodne okrenuti na umjeren, povremeno jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo potkraj dana na sjeverozapadnjak i buru.

Snježna oluja pogodila dijelove Zapadne Europe

Snježna oluja pogodila je u petak neke dijelove zapadne Europe, prije svega Njemačku i Francusku, gdje je poremećen cestovni, željeznički i zračni promet, a dio kućanstava ostao je bez opskrbe električnom energijom.
Tijekom jutra u frankfurtskoj zračnoj luci je otkazano 125 letova zbog jakih naleta vjetra, a slična situacija je zabilježena i u ostalim zračnim lukama u središnjoj Njemačkoj.
U Francuskoj, prekid struje pogodio je više od 237.000 domova, kada je oluja prešla preko Normandije i regija sjeverno od Pariza. Jedna je žena poginula u Saint-Jeannetu, na jugoistoku Francuske, kada je na nju palo stablo. (vijesti.rtl.hr)

24sata/hia.com.hr
foto:arhv

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *