Američki Senat saslušava čelne ljude Trumpovog tima

Američki Senat, u očekivanju inauguracije Donalda Trumpa, saslušava njegove kandidate za ministre i ravnatelje sigurnosnih agencija. Kandidat za državnog tajnika Rex Tillerson pred senatorima je odgovarao čak devet sati. Kao glavnu prijetnju Trumpovi najvažniji kandidati naveli su Rusiju, a kandidat za direktora CIA-e tvrdi da se SAD suočava s najvećom prijetnjom nakon Drugoga svjetskog rata.

Kongresnik iz Kansasa Mike Pompeo bit će direktor CIA-e. Veteran je Prvog zaljevskog rata, protivnik pobačaja, ObamaCarea i nuklearnog dogovora s Iranom te ne vjeruje u globalno zatopljenje. Američki neprijatelji uvijek su bili CIA-in prioritet. Želim osigurati da Agencija bude najbolja na svijetu u prikupljanju onoga što naši neprijatelji ne žele da znamo. CIA mora biti broj jedan u špijunaži.

Umirovljeni general James Mattis kandidat je za ministra obrane. Nadimak Bijesni pas stekao je ratujući u Afganistanu i Iraku, a sudjelovao je u krvavoj bitki za Faludžu 2004. Poznat je po agresivnom stajalištu prema protivnicima, posebice Iranu. Rusija izaziva zabrinutost na nekoliko fronti, a Kina gubi povjerenje. Naša vojska mora biti najbolje vođena, najopremljenija i najubojitija na svijetu, a za to nam je potreban jak tim nacionalne sigurnosti, uvjeren je.

Još jedan umirovljeni general, John Kelly, Trumpov je ministar domovinske sigurnosti, a bit će zadužen za zaustavljanje ilegalne imigracije i osiguravanje granica. Fizička barijera neće biti dovoljna, već mora postojati slojevita obrana. Ako sagradimo zid od Pacifika do Meksičkog zaljeva, i dalje ćete morati patrolirati i nadzirati, kaže.

Ispitivanja drugih ministara pratili su prosvjedi. Bivši direktor Exxon Mobila Rex Tillerson trebao bi ispraviti godine američke pogrešne vanjske politike, najavio je Trump. Mislim da je važno razgovarati s Rusijom želi li ona zauvijek biti protivnik SAD-u. Nikada nećemo biti prijatelji. Naš sustav vrijednosti sasvim je drukčiji, poručuje Tillerson.

U Senatu se prosvjedovalo i protiv ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa, optuživanog za rasistička stajališta. Senator iz Alabame pobornik je rata u Iraku i protivnik pobačaja. No protiv je zabrane ulaska muslimana u zemlju. Vjerujem, kaže, da je izabrani predsjednik dao do znanja kako vjeruje da bi fokus trebao biti na pojedincima koji dolaze iz zemalja koje se spominju u kontekstu terorizma.

Osam dana uoči inauguracije 45. američkog predsjednika ispred Trumpova nebodera u New Yorku svakodnevno traju manji prosvjedi.

Skandal: Rusi pet godina pripremali Trumpov dolazak na vlast

Donald Trump novi je američki predsjednik

Biografija novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa

 

hrt/hia
foto:hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *