Europska komisija dala mišljenje: Teran je hrvatski

Europska komisija dala je mišljenje i samo je pitanje dana kad će hrvatski vinari bez straha od Slovenaca ponovno proizvoditi i plasirati svoj teran diljem EU, pa i, htjeli to oni ili ne – i na slovenskim policama, piše vecernji.hr.

Čeka se još, naime, samo završni zakonodavni akt EK kojim se pojašnjavaju uvjeti kompromisa pod kojima se naziv teran kao naziv vinske sorte može koristiti kod označavanja hrvatskog vina zaštićene oznake izvornosti “Hrvatska Istra”, doznaje se u Ministarstvu poljoprivrede. Napominje da je korištenje naziva sorte koja je identična nazivu zaštićene oznake izvornosti za vino omogućeno EU pravilima pod ograničenim uvjetima i ta se praksa koristi u svim EU zemljama koje proizvode vino.

Reakcije iz Slovenije

Slovenija tvrdi kako bi usvajanjem delegiranog akta kojim bi se hrvatskim vinarima iz Istre to omogućilo u suprotnosti s europskim pravilima i regulativom o zaštiti vinskih sorti.
Sastanak koji je u četvrtak održao slovenski ministar poljoprivrede Dejana Židana s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom neslavno je završio. Židan je nakon sastanka za STA izjavio kako ne isključuje ni tužbu protiv Europske komisije jer sumnja kako ona u sporu favorizira Hrvatsku.

– Ako se to pokaže točnim, bilo bi to šokantno i skandalozno i Slovenija bi tužila EK – zaprijetio je Židan. Uvjeren je kako borba za teran predstavlja i borbu za položaj Slovenije u EU te će pravo na teran koji je ekskluzivno zaštitila kao svoje vino s geografskim podrijetlom na razini EU “beskompromisno” braniti na sudu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podržao je u petak najavu ministra  Židana da će Slovenija tužiti Europsku komisiju ako ona usvoji delegirani akt kojim će se hrvatskim proizvođačima  terana omogućiti daljnje korištenje naziva te vinske sorte.

“Što se tiče terana, imam puno povjerenje u ministra Židana i uvjeren sam da će povući sve potrebne pravne poteze.

Ako bilateralni dogovor ne bude moguć, onda do pravih rješenja mora doći pravnim sredstvima”, kazao je Erjavec u petak novinarima u Ljubljani, dodavši da takvo stajalište trebaju poduprijeti vlada, premijer i ministarstvo vanjskih poslova koje je u stalnom kontaktu s ministarstvom poljoprivrede.

Erjavec je kazao da i on dijeli sumnju kako je u pozadini prijedloga delegiranog akta kojemu se Slovenija protivi tajni dogovor Europske komisije i Hrvatske bez znanja Slovenije, do kojega je došlo prije ulaska Hrvatske u EU, odnosno tijekom njenih pristupnih pregovora, kako bi se zaobišla slovenska zaštita kraškog terana za koji je Slovenija dobila zaštitu geografskog podrijetla, pa ga hrvatski vinari ne bi trebali proizvoditi niti prodavati.

“Očito su u prošlosti (Hrvatskoj) bila dana neka obećanja, ali sam siguran da takve postupke možemo spriječiti korištenjem pravnih sredstava”, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *