Na inauguraciju Trumpa iz Hrvatske pozvani Kovač i Primorac

Barem tri osobe iz Hrvatske, svaka u ponešto drukčijem svojstvu, nazočit će inauguraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa u petak u Washingtonu, piše vecernji.hr.

Saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač odlazi kao član Parlamentarne skupštine NATO-a. – Predviđeni su razgovori s američkim političarima i stručnjacima o vanjskoj politici Trumpove administracije – kaže Kovač uoči puta. Bivši ministar obrazovanja (u Sanaderovoj Vladi) Dragan Primorac pozvan je kao član Američke akademije za forenzičke znanosti i “globalni veleposlanik” američkog sveučilišta Penn State. A pozivnicu je dobio i bivši predstojnik Ureda predsjednice RH Domagoj Juričić, koji je u SAD-u služio kao diplomat, a i studirao.

Paro se vraća s godišnjeg

Kako se neslužbeno doznaje iz diplomatskih izvora, u ime Vlade RH Trumpovoj inauguraciji nazočit će i hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Joško Paro, koji će do petka očito biti natrag u Washingtonu nakon godišnjeg odmora, čije je korištenje kao javnu informaciju otkrila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je, naime, izjavila da veleposlanik Paro nije bio prisutan u Washingtonu za vrijeme njezina i dalje nerazjašnjenog posjeta SAD-u u prvim danima nove godine, gdje je u vrijeme tranzicije između Obame i Trumpa pokušala, prema vlastitim riječima, pozicionirati Hrvatsku kao “čimbenik koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike”. Zasad nema informacija da predsjednica šalje nekoga kao svoga izaslanika na inauguraciju stvarnog, novog kreatora američke politike, no može se očekivati da je tijekom svojih sastanaka u Washingtonu pretprošlog tjedna dobila ponudu da pošalje osobnog izaslanika (ili izaslanicu) na inauguraciju, ako to želi.

Susret s izraelskim lobistima

Dragan Primorac priopćio je da će nazočiti Trumpovoj inauguraciji, ali također će se susresti i s republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom, koji predsjedava pododborom za Europu, Euroaziju. Primorac ponosno naglašava kako je Rohrabacher “bliski suradnik Donalda Trumpa i nalazio se u najužem izboru za državnog tajnika SAD-a”. Tijekom boravka u Washingtonu, Primorac se planira susresti i s vodstvom američke proizraelske lobističke organizacije The American Israel Public Affairs Committee.

vecernji.hr/hia.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *