Preminuo akademik i profesor Dubravko Lovrenović

U Sarajevu je jutros preminuo akdemik i profesor na filozofskom fakultetu Dubravko Lovrenović (61 godina) , objavio je hms.ba
Lovrenović se u posljednje vrijeme borio s teškom bolešću. Njegovom smrću akademska zajednica Bosne i Hrecegovine  je izgubila uvaženog kolegu.

Dubravko Lovrenović, bh. medievalista, rođen je 30. kolovoza 1956. godine u Jajcu. Na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Sarajevu diplomirao je 1979. godine. Na istom je fakultetu obranio doktorat “Ugarska i Bosna (1387-1463)” 1999. godine. Na istom je Odsjeku prošao sva sveučilišna zvanja. Bio je redovni profesor na oblasti Historija srednjeg vijeka.

Zimski semestar 2001/2002. godine proveo je kao gostujući profesor na američkom sveučilištu Yale. Godine 2005. boravio je i kao stipendist na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Bio je predsjednik Odsjeka za historiju i prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Objavio je veći broj knjiga i radova o srednjem vijeku u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i više desetina tekstova publicističkog tipa. Sudjelovao je na većem broju znanstvenih skupova. Urednik je brojnih izdanja knjiga, organizator zanstvenih skupova, voditelj i sudionik u radu u više zanstvenih projekata, recenzent brojnih izdanja, promotor brojnih publikacija i član više redakcija.

Bio je član ANU BiH, tajnik Odbora za historijske znanosti pri Akademiji, te u sastavu Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Komisije za suradnju s UNESCO-m. Od 2012. bio je član Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije.

Lovrenović je također bio i član većeg broja udruženja i organizator pomaganja ugroženom stanovništvu na području BiH.

Povremeno je bio politički aktivan. Od 2001. do 2003. godine bio je zamjenik ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH.

Posebni fokus njegovog profesionalnog angažmana bio je na srednjovjekovnoj bosanskoj i europskoj historiji, s posebnim osvrtom na regiju srednjo-istočne Europe, Ugarsko-bosanskim odnosima u srednjem vijeku, recepciji i tumačenju bosanskog srednjovjekovlja u novom vijeku i suvremenom dobu, historijskim mitovima i njihovoj upotrebi te materijalnoj kulturi (stećci prije svega)./HMS/

Komemoracija akademiku i profesoru Lovrenoviću održat će se u četvrtak, 19. 1. 2017. godine u 12 sati u amfiteatru ANUBiH (Bistrik 7), a vrijeme i mjesto pokopa bit će saopćeni naknadno (klix.ba).

Ljiljana Ševo, smrt Lovrenovića veliki je gubitak

Prerana smrt Dubravka Lovrenovića zaista je jedan od najvećih i najtežih gubitaka za humanističku nauku u Bosni i Hercegovini, prije svega za povijest istaknula je bivša dugogodišnja članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Ljiljana Ševo, povodom iznenadne smrti tog akademika i istoričara piše klix.ba

Ona je mišljenja da je BiH ostala bez naučnika koji je bio izuzetno predan i beskompromisan istraživač, a koji je uvijek slijedio ono što zapravo nauka jeste – potraga za istinom, bez ikakvih konotacija, posebno ne dnevno-političkih.

Dubravko je bio daleko iznad svega toga. Dugo smo sarađivali u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika i moram da kažem da je Dubravko i u tom poslu nastupao na isti način, potpuno profesionalno. Lično mi je ovo težak gubitak kolege kojeg sam jako cijenila”, istaknula je Liljana Ševo.

hms /HIA.com.hr
foto:klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *