Zima ne popušta, orkanski vjetar i mečava

Zima je ponovno stisnula. Olujna bura puše na Jadranu, gotovo posvuda u unutrašnjosti zemlje pada slab do umjeren snijeg.

Zbog snježnih nanosa i vjetra zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika. Zabranjen je promet državnom cestom između Udbine i Knina, kao i Maslenice i Zatona Obrovačkog, zatim Paškim i Krčkim mostom te na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene. Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka – Zagreb između Kikovice i Delnica; riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica te državna cesta Gospić – Karlobag.
Više o stanju u prometu na stranici HAK-a

Na Visu se zabijeljela Komiža, a na brdu Humu ima ga oko pola metra. Snijeg je padao i na Korčuli, Pelješcu te u Splitu i okolici. Preporučuje se svima da po ovoj buri i hladnoći ne izlaze na more jer je za sjeverni Jadran izdan crveni meteoalarm.

Vrijeme danas

Danas vjetrovito, uz nove oborine, pri čemu će snijega biti i ponegdje na Jadranu, a u unutrašnjosti će mjestimice stvarati snježni pokrivač i veći od 10 cm, uz još veće snježne nanose. Sredinom tjedna sve manje vjetrovito, uz samo rijetko gdje moguće oborine, ali ponovno osjetno hladnije, uz minuse i uz obalu, a na kopnu će jutarnja temperatura zraka često biti i niža od -10 °C.

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom oblačno. Povremeno će padati snijeg, osobito u Posavini, gdje se očekuje i novi snježni pokrivač visine od 5 do 10 cm. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, a temperatura zraka tijekom dana bez veće promjene, uglavnom od -4 do -1 °C.

I u središnjim kopnenim krajevima većinom oblačno, mjestimice sa snijegom. Najmanje snijega past će u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju. Više snijega očekuje se na području Banovine i na Kordunu.Temperatura zraka slična kao na istoku.

I u gorskoj Hrvatskoj većinom oblačno sa snijegom, a očekuje se i novi snježni pokrivač visine od 10 do 20 cm, uz stvaranje snježnih nanosa. Uz obalu promjenljivo oblačno s kišom, a očekuje se i snijeg nošen burom. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura.

Na srednjem Jadranu promjenljivo s kišom i snijegom nošenim burom, kojega mjestimice može biti i na otocima. Bura će biti jaka i olujna, ponegdje s orkanskim udarima. Temperatura zraka uz obalu uglavnom između 2 i 7 °C.

I na južnom Jadranu promjenljivo povremeno s kišom, a ponegdje je moguća susnježica i snijeg osobito u dolini Neretve te u Konavlima. Bura će na ovom dijelu Jadrana biti slabija nego drugdje.

Sutra u unutrašnjosti postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Malo snijega još može pasti uglavnom u gorskim krajevima. Uz mjestimice umjeren sjeverac. U četvrtak i petak djelomice sunčano i uglavnom suho, ali osjetno hladnije.

Na Jadranu sutra još malo kiše može pasti uglavnom na južnom dijelu. I dalje će puhati jaka i olujna, na udare i orkanska bura. U četvrtak i petak djelomice ili pretežno sunčano uz slabljenje bure, ali će se zadržati razmjerno hladno.

Dunav okovan ledom

Rijeka Dunav u Hrvatskoj  je okovana ledom na dijelu od Dalja do Borova Sela. Najteže je kod Daljske krivine i Borova Sela, gdje su ledeni čepovi najveći. Ledenu barijeru dugačku 10-ak kilometara i s ledom debljine oko 20 centimetara jutros su počela razbijati dva ledolomca koja su jučer u pomoć stigla iz Mađarske.

Razbijanje leda od zajedničkog je interesa. Područje uz Dunav tako se brani od mogućih ledenih poplava na sve tri strane – mađarskoj, srpskoj i hrvatskoj. Promet rijekom je obustavljen. Kod Apatina na vojvođanskoj strani Dunava led je prije dva dana gotovo potpuno uništio pristanište za putničke brodove, što je bila investicija vrijedna oko milijun eura (hrt).

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *