Anketa pokazala, Crnogorci su za ulazak u EU

Više od dvije trećine Crnogoraca podržalo bi pridruživanje svoje države Europskoj uniji na referendumu kada bi se on održao ovih dana, pokazalo je posljednje istraživanje predstavljeno u Podgorici piše aljaazera.net.

Olivera Komar iz agencije DeFacto, koja je provela istraživanje, rekla je kako 61 posto ispitanika ima pozitivno stajalište o Uniji. „Taj broj nikada nije bio veći, ni u jednom od prethodnih istraživanja“, navela je Komar.

Dodala je kako stabilna većina građana Crne Gore podržava proces pridruženja EU-u i želi vidjeti Crnu Goru u toj zajednici.

„Ako ne računamo one koji ne bi izašli na biralište i one koji nemaju stajalište, ostaju samo opredijeljeni građani, a tada bi za ulazak u EU glasalo 76,3 posto što je 3 posto više nego prošle godine, dok bi protiv bilo 23,7 posto“, rekla je Komar.

EU – zajednička tema

Građani su bili i optimistični pa su u anketi izrazili uvjerenje kako će Crna Gora ući u EU najkasnije do 2020. godine.

Anketa je također pokazala kako raste postotak informiranosti građana o Uniji u odnosu na prethodna istraživanja.

Šef izaslanstva EU-a u Crnoj Gori Avio Orav rekao je kako nije tajna da postoje brojne interne podjele i razlike u stajalištima o raznim temama u crnogorskom društvu, ali kako je „vezivni element cjelokupnog društva upravo težnja priključenju EU“.

„Ovo je važna poruka za političare, bilo da su u vladi ili u opoziciji“, poručio je Orav (izvor:Agencije)

aljazera.net/hia.com.hr
foto:EPA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *