Obama uputio Senatu izmjenu sporazuma o izručenju sa Srbijom

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama uputio je Senatu na ratifikaciju Sporazum o izručenju između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, potpisan 15. kolovoza 2016, saopćila je Bijela kuća a prenosi aljaazera.net.

Ovaj sporazum, kako Obama navodi u poruci Senatu, treba zamijeniti sporazum između SAD-a i Kraljevine Srbije o uzajamnom izručenju bjegunaca od pravde, koji je potpisan 25. listopada 1901, a koji se odnosi na Republiku Srbiju, kao pravnu nasljednicu bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

Novi sporazum, kako je objašnjeno, slijedi formu i sadržaj drugih sporazuma o izručenju koje je SAD zaključio u skorije vrijeme.

“Njime će zastarjela lista krivičnih djela za koje je predviđeno izručenje biti zamijenjena modernim ‘dualnim krivičnim’ pristupom, koji će omogućiti izručenja za krivična djela poput pranja novca, cyber-kriminala i drugih novih krivičnih djela koja nisu na spisku Sporazuma iz 1901. godine”, navodi američki predsjednik u obrazloženju Senatu.

Poboljšanja procesa izručenja

Sporazumom je također predviđeno da izručenje neće biti odbijeno na bazi nacionalnosti osobe koja se traži i sadrži moderniziranu klauzulu o “političkom prijestupu”, dodaje se u poruci.

Na kraju, Sporazum uključujuje niz proceduralinih poboljšanja kako bi se proces izručenja učinio bržim i efikasnijim, navodi Obama, uz preporuku Senatu da što prije razmotri i odobri ratifikaciju sporazuma.

Sporazum o izručenju između Srbije i SAD-a potpisali su ministrica pravde Srbije Nela Kuburović i američki ambasador u Srbiji Kyle Scott 15. kolovoza 2016. u Beogradu.

Američki potpredsjednik Joe Biden tijekom posjeta Srbiji, dan nakon potpisivanja, je rekao kako će ovaj sporazum omogućiti bolju suradnju između dvije države u oblasti policije i provođenja zakona (Izvor: Agencije).

aljaazera.net/HIA.com.hr
foto:APA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *