Zanimljivo: Ribe zaleđene u jednom trenutku

Zanimljiva snimka dvije ribe koje su zaleđene u jednom trenutku ovih dana kruži na internetu. Alex i Anton Babich prije nekoliko dana su zabilježili na jezeru Wawasee u sjevernoj Indiani izuzetno rijedak prizor – štuku i grgeča omotane pojasom leda debeljine oko trideset centimetara, nađene u takvom položaju da su se brojni upitali kakav se to prirodni fenomen morao dogoditi da su ribe ostale zaleđene tik u jednom trenutku?

Naime, fotografija koju su Babichi objavili na Facebooku nametnula je gledateljima zaključak da su obje ribe zaleđene dok je štuka proždirala grgeča, odnosno da je nešto u treptaju oka zamrznulo čitavo jezero.

I dok su jedni odgovor pokušali pronaći u fizici i kemiji, odnosno u objašnjenjima kako doista može doći do trenutačnoga leđenja vode (pogledajte u nastavku i taj video), Alex Babich je novinarima ponudio potpuno drugačije tumačenje.

Prema njegovom mišljenju, grgeča je vjerojatno odbacio kakav ribič nezadovoljan njegovom veličinom, te je izvjesno vrijeme plutao na površini vode. Vidjevši lak plijen, štuka ga je pokušala progutati, ali je pritom uginula jer je napala ribu koja se pokazala kao prevelik zalogaj.

Budući da je grgeč u tom trenutku već bio omotan tankim ledom, vjeruje Babich, upravo je to zarobilo ribe i zadržalo u takvom položaju, dok se debljina pokrova s padom temperatura samo nastavila povećavati.

video

dnevnik.hr/hia.com.hr
foto: screen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *