DORH pokreće istragu isplata dnevnica Milanovićevog ureda.

DORH je najavio pokretanje istrage nakon nalaza državne revizije koji su pokazali sumnjive isplate inozemnih dnevnica trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića tijekom 2015. Milanovićevi posebni savjetnici, podsjetimo, tvrde kako nikamo nisu putovali niti su dobili bilo kakve dnevnice.
U SDP-u, čiji je bivši predsjednik Zoran Milanović vodio Vladu kad je došlo do spornih isplata, poručuju kako ne misle da im netko politički podmeće. I oni traže brzu istragu. A Tomislav Saucha, koji je u Milanovićevu kabinetu potpisivao putne naloge, traži istragu do zadnjeg detalja. Tvrdi kako je “itekako pazio tko putuje, kamo i zašto – te da je puno puta znao odbiti putni nalog kada bi procijenio da put nije potreban”, kazao je Saucha.

Državna revizija otkrila sumnjive isplate

Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate. Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307. 785 kuna za inozemne dnevnice.

Revizija je ustanovila da se radi o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Ispada da je svaki na službenom putu boravio gotovo pola godine. Zanimljivo je da su sva putovanja trajala između 9 i 12 dana.

Revizija spominje posebnog savjetnika za kulturu, a tada je to bio Slavko Goldstein. Danas u čudu čita nalaz državne revizije i podsjeća da je radio volonterski, a izvan Hrvatske nije ni putovao. “Niti 2015. niti bilo koje druge godine, a bio sam 4 godine savjetnik, nikad nisam putovao u inozemstvo. Nikad nisam dobio dnevnice nikakove niti za inozemstvo niti za zemlju”, kaže Goldstein.

I posebni savjetnik za znanost Neven Budak tvrdi isto. Putovao je u inozemstvo samo jednom, ali 2014. i za svoj rad, kaže – nije uzeo ni lipe. “To je vrlo jednostavno ustanoviti. Tko god treba može dobiti uvid u moj tekući i žiro-račun”, dodaje Budak.

Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji predstojnik premijerova Ureda Tomislav Saucha, koji tvrdi da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. “Ovdje se radi o gruboj pogrešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu”, kazao je Saucha. U ponedjeljak će, najavljuje, sve prijaviti DORH-u. Smatra da će krivca lako pronaći jer se novac mogao izdati na ruke, ali onaj tko ga je preuzeo – morao je potpisati priznanicu. Inzistirat će na tome da se i njegov potpis grafološki vještači jer želi sačuvati čist obraz.

SDP traži žurnu istragu DORH-a

Na nalaz Državne revizije o radu Vlade u 2015., posljednjoj godini mandata Zorana Milanovića koji je otkrio da je trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu – isplaćeno oko 500 inozemnih dnevnica u iznosu od 300 tisuća kuna, a za koje nema dokumenata koji bi potvrdili da su i bili na putu, reagirao je i SDP.

Prema onome što je do sada poznato iz nalaza Državne revizije o radu Vlade u 2015. godini, kad je riječ o dijelu koji se odnosi na putne naloge za troje savjetnika u Vladi, dovoljno je indicija da je riječ o krivotvorenju i prijevari. Ne bi trebalo biti teško utvrditi tko je odgovoran za to. Čudi nas što Oreškovićeva Vlada nije utvrdila o čemu se radi jer su im ti podaci bili poznati, stoji u priopćenju iz te stranke.

Navodi se da u ovom trenutku ne misle da podmetanje dolazi od političkih protivnika i smatraju da bi Državno odvjetništvo trebalo pokrenuti žurnu istragu ovog slučaja.

hrt/hia.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *