Dačić: oštro kritizirao hrvatskog ministra Stiera

 Ivica Dačić, srbijanski ministar vanjskih poslova oštro je kritizirao hrvatskog ministra Stiera nakon što je odbio prijedlog za bilateralni susret.

Srbija drži pruženu ruku i otvorena vrata za dijalog s Hrvatskom, ali neće pljeskati podizanju spomenika kardinalu Alojziju Stepincu i rehabilitiranju ustaštva u Hrvatskoj, rekao je Dačić.

Hitler je za Nijemce simbol  zla, nemoguće je da su (Ante) Pavelić i (Alojzije) Stepinac heroji mira. Ako je to uvjet za dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova.

On je u četvrtak žalosnim nazvao podizanje spomenika Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. Zbog toga ga je jučer oštro kritizirao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je Dačića nazvao komunističkim aparatčikom i odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

Dačić kaže da je, unatoč Stierovu porijeklu, bio spreman za razgovor. Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim, rekao je Dačić. Istaknuo je da su vrata Srbije otvorena i da Beograd želi dijalog sa Zagrebom, ali tome ne može voditi rehabilitacija zločinaca i genocida.
Poručio je da ne želi polemizirati s hrvatskim dužnosnicima, ali kaže kako je obaveza Srbije da reagira na rehabilitiranje ustaštva u Hrvatskoj, kao i obaveza Hrvatske kao članice EU-a.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *