Hrvatski liječnici uspješno operirali tumor sinusa i rekonstruirali dio lica

Hrvatski liječnici, otorinolaringolozi, neurolozi, i plastični kirurzi KBC-a Zagreb- 47 godišnjoj pacijentici  uspješno su odstranili karcinom sinusa  i uz pomoć 3D  tehnologije uspješno rekonstruirali dio lica i kostiju glave.

Život je 47-godišnjakinji zahvaljujući stručnim rukama liječničkog tima KBC-a Zagreb i 12-satnom operacijskom zahvatu spašen prije tri tjedna. Agresivni karcinom sinusa od 12 centimetara zahvatio je lice i kosti glave.

Odvojiti mozak od oštećenih kostiju, rekonstruirati nos, i odvojiti usnu šupljinu od nosne – za liječnički tim je bio zahtjevan zadatak. “Naša svakodnevna praksa malo je odskočila – utoliko što smo prvi put koristili 3D otisak za nadomjestak kostiju lubanje”, kazao je specijalist otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije Martin Jurlina.

Liječnici su pacijentici stavili po mjeri izrađen implantat i, ono najvažnije – sačuvali sve neurološke funkcije. “U konačnici, osim što uspijete odstraniti tumor što je intencija našeg liječenja, rekonstruktivni potupak je u konačnici estetski prihvatljiv za pacijenta”, dodao je predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata Drago Prgomet.

Da tragovi zahvata budu što neuočljiviji, zadaća je plastičnog kirurga. “Moj zadatak je bio rekonstrukcijskim zahvatom odijeliti usnu od nosne šupljine i to samo napravili tako da smo s njezine ruke prenijeli jedan dio tkiva kojim smo ponovno uspostavili cjelovitost nosne i usne šupljine, taj dio tkiva smo morali spojiti s krvnim žilama na njezinu licu”, objasnio je neurokirurg KBC-a Zagreb Saša Krešimir Đurić.

hrt/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *