Večina EU parlamentaraca podržava izvješće o BiH

Na sinoćnjoj sjednici EU parlamenta raspravljalo se izvješće o napretku Bosne i Hercegovini koje ističe da promjene u BiH treba provoditi uz poštivanje načela federalizma, decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

U raspravi su većina zastupnika, Johannes Hahn, povjerenik Komisije za susjedstvo i proširenje i malteški predstavnik Vijeća EU-a Ian Borg, pozdravili napredak i približavanje Bosne i Hercegovine EU-u te pozvali BiH da ustraje na tom putu, ali i upozorili na potrebu provedbe reformi, te usredotočenost na borbu protiv organiziranog kriminala, radikalizacije i terorizma.

Glede ustroja Bosne i Hercegovine Hahn je rekao kako “EU nema nadležnost propisati unutarnje uređenje te zemlje”, posebice stoga što i u samoj Uniji postoje različiti modela ustroja države, no upozorio je i da EU ne dopušta diskriminaciju na temelju etniciteta.

Borg je pozdravio napredak Bosne i Hercegovinu. Također je podsjetio na “protokol Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju koji uzima u obzir pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji koji bi trebao stupiti na snagu ove godine. To je nešto što će Bosni i Hercegovini omogućiti normalizaciju trgovinskih odnosa s Europskom unijom i stoga predstavlja važan element na putu ove zemlje pristupanju Europskoj uniji”, rekao je Borg.

EP: Hrvatski zastupnici zadovoljni kompromisnim amandmanima o BiH

hrt/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *