Palestinsko-Izraelsko pitanje: Vashington više ne podupire rješenje s dvije države

U rješavanju palestinsko-izraelskog pitanja Bijela kuća je sinoć objavila da odustaje od dosadašnje politike i ne podržava rješenje s dvije države Izrael i Palestina.

Palestinska čelnica Hanane Ašraui kritizirala je stav Trumpove administracije o rješenju s dvije države, suprotan onom prethodnih administracija u rješavanju sukoba s Izraelom, ocjenjujući da nema “nikakvog smisla”.

“To nema nikakvog smisla. Očito je da američka administracija pokušava zadovoljiti ekstremističku koaliciju Benjamina Netanyahua“, dodala je. “Ne mogu to samo tako reći ne nudeći alternativu”, ocijenila je Ašraui. “To nije odgovorna politika i ne služi svrsi mira”.

Washington više ne podupire rješenje s dvije države između Izraela i Palestinaca

Bijela kuća odustala je sinoć od dosadašnje politike rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba najavivši da više ne podupire rješenje s dvije države, uoči susreta Donalda Trumpa i Benjamina Netanyahua.

To dvodržavno rješenje služi desetljećima međunarodnoj zajednici kao baza u pokušaju pronalaženja mirovnog sporazuma za Bliski istok.

No, uoči prvog službenog susreta u Ovalnom uredu između američkog predsjednika i izraelskog premijera, dužnosnik Bijele kuće najavio je odustajanje od tog načela. Objasnio je da SAD neće inzistirati na rješenju s dvije države.

“Rješenje s dvije države koje ne donosi mir cilj je koji nitko ne želi dosegnuti”, izjavio je taj dužnosnik. “Mir je cilj bilo u obliku rješenja s dvije države, ako to strane žele, bilo u nekom drugom koji zainteresirane strane žele”, naglasio je.
“Nećemo mi diktirati uvjete mira”, rekao je.

Načelo dviju država “koje žive jedna pokraj druge u miru i sigurnosti” već pola stoljeća brane svi američki predsjednici, i demokrati i republikanci.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *