Tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv bivšeg šefa BiH carine, oprao 800 tisuća eura

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Kemala Čauševića, kojega tereti za zloporabu položaja, carinske prijevare i primanje mita, a na optužnici su imena još dvije osobe koje su nekadašnjem šefu bosansohercegovake carine plaćali kako bi im pogodovao pri uvozu različite robe iz inozemstva.

Kako se navodi u optužnici, Čaušević (50) je optužen jer je od 2007. do 2011. godine na ime mita primio čak 1,72 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 800 tisuća eura, a taj novac su mu isplatili Anes Sadiković i Sedinet Karić, koji su također optuženi zbog davanja mita. Karić, kojega su lokalni mediji prozvalio “kraljem tekstila”, ranije je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog kaznenog djela porezne utaje.

Sadiković i Karić su u BiH godinama uvozili velike količine tekstila iz Turske, Kine, Mađarske, a Čaušević im je obećao pogodovati pri uvozu izbjegavanjem temeljitih pregleda kamiona i priznavanjem uvoznih faktura s krivotvorenim podacima.Istragom je utvrđeno kako je Čaušević u svaki kamion tekstilne robe, kojega su Sadiković i Karić uvezli u BiH, dobivao po 500 eura.

Novac kojega je stekao primanjem mita bivši ravnatelj UNO “oprao” je kupnjom stanova i zemljišta na područja Sarajeva u ukupnoj vrijednosti od 1,2 milijuna konvertibilnih maraka (613 tisuća eura).

Sva ta imovina, na zahtjev Tužiteljstva BiH, sada je blokirana, a Sudu BiH upućen je zahtjev za njeno trajno oduzimanje jer je stečena kaznenim djelima.

Čaušević je dodatno optužen za protuzakonitu isplatu oko 100 tisuća eura po žalbama tvrtki koje su sudjelovale u natječaju za tiskanje kontrolnih carinskih oznaka za uvozne proizvode, a istragom je utvrđeno kako one nisu pretrpjele nikakvu štetu.

Krivicu Čauševića i njegovih suradnika Tužiteljstvo BiH planira dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i izvođenjem stotinjak materijalnih dokaza.

poslovni.hr/HIA.com.hr
foto:Thinkstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *