Umro je Marko Veselica

Umro je Marko Veselica (81 godina života) , ekonomist i političar , bivši čelnik HDS-a i HKDU-a.  Zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili su ga ‘hrvatskim Mandelom

Veselica je preminuo jutros u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti gdje je završio još u prosincu prošle godine. Umro je  najvjerojatnije od sepse. Bio je teško bolestan i u bolnici je završio još u prosincu lani”, potvrdio je to za Večernji list Vladislav Veselica, nećak Marka Veselice.

Marko Veselica rodio se 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine. Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava “zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države”, a nakon toga uslijedilo je suđenje i zatvor (slobodnadalmacija.hr).

Sudionik Hrvatskog proljeća

Bio je angažiran u Hrvatskom proljeću, nacionalnom pokretu kojim su se tražila veća prava za Hrvatsku unutar tadašnje Jugoslavije. Nakon sloma tog pokreta, Veselica sljedećih osamnaest godina provodi po suđenjima, jugoslavenskim zatvorima i u potpunoj izolaciji od javnosti. S početkom demokratskih promjena 1989. osniva Hrvatsku demokratsku stranku (HDS).

U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske.

Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom “Der Spiegelu” pod naslovom “Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije”.

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti.

Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a potom osniva i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju.

Bio je zastupnik u Hrvatskog saboru od 1995. do 2000. godine.

U povodu 45. godišnjice uhićenja hrvatskih proljećara, prije mjesec dana, teško oboljelog Marka Veselicu posjetio je premijer Andrej Plenković.

 

Izrazi sučuti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je sućut obitelji Marka Veselice  ističući kako je njegovo ime, među brojnim hrvatskim žrtvama represije komunističkog režima, postalo simbolom nacionalne borbe za slobodu i nacionalna prava.
“Među brojnim Hrvatima žrtvama represije jugoslavenskog komunističkog režima, njegovo je ime postalo simbolom borbe za slobodu i nacionalna prava. Na montiranim političkim procesima bio je osuđivan na dugogodišnje zatvorske kazne, uvijek u životnoj opasnosti, no ništa ga nije moglo slomiti u njegovu domoljublju”, navodi predsjednica. Napominje kako je Veselica, osim među prvacima Hrvatskoga proljeća, bio i među prvacima stvaranja hrvatske demokracije, ustrajno kao političar i ekonomist zauzet za napredak hrvatske države i dobrobit svoga naroda. “Hrvatski narod pamtit će ga kao svog istinskog velikana”, zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović.

Za Veselicu je danas u Saboru održana minuta šutnje. Predsjednik Sabora Božo Petrov rekao je da je preminuo istaknuti hrvatski političar koji je trpio progon u vrijeme Hrvatskog proljeća.
– Bio je borac za interese hrvatske države i hrvatskog naroda. Molim vas da minutom šutnje odamo počast hrvatskom velikanu – rekao je Petrov.

Petrov je također uputio pismo sućuti obitelji Veselica:

„Poštovana obitelji, 

sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Marka Veselice, hrvatskog političara, zastupnika u Hrvatskom saboru i borca za samostalnost naše Domovine.

Njegov je život obilježila dugotrajna beskompromisna politička i ljudska borba za prava i slobodu hrvatskoga naroda. Njegova uloga u Hrvatskom proljeću, kao i u vremenima koja su uslijedila, postala je sinonim za hrvatsku političku emancipaciju. Zbog toga ćemo ga se zauvijek prisjećati kao hrvatskog velikana koji je u ključnim trenucima dao presudni doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske.

Molim Vas, u ime zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru i u moje osobno ime, primite izraze najdublje i iskrene sućuti. U ovom tužnom trenutku, uz obitelj preminulog Marka Veselice misli su i molitve svih nas koji smo ga poštovali i cijenili.“(Bojan Arežina)

HIA.com.hr
foto:Hanza media

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *