Žalba Slovenije ne mjenja odluku EK u slučaju terana

Europska komisija (EK) potvrdila je da je primila pritužbu iz Slovenije protiv Hrvatske zbog kršenja propisa koji se odnose na zaštitu interesa slovenskih proizvođača terana, vina koje je zaštićeno na razini EU-a, te uputila pismo Hrvatskoj, koje ni u kojem slučaju ne prejudicira daljnje korake Komisije protiv Hrvatske.

Mogu potvrditi da je Komisija primila pritužbu Slovenije u pogledu navodnog izostanka kontrole za primjereniju zaštitu vina sa zaštićenom oznakom teran. Komisija je uputila pismo Hrvatskoj, što ni u kojem slučaju ne prejudicira daljnje akcije Komisije što se toga tiče, rekao je glasnogovornik Komisije Daniel Rosario.

Europska komisija pripremila je akt koji bi se, prema planovima, trebao početi primjenjivati 30. lipnja ove godine, a koji će hrvatskim vinarima u Istri omogućiti da i dalje prodaju vino pod imenom teran, izazvavši nezadovoljstvo Slovenije koja je to ime zaštitila zemljopisnom oznakom podrijetla. Prema EK-u, hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod toga, manjim slovima pisalo bi teran.

Slovenija upozorila Bruxelles da je u Hrvatskoj u prodaji istarski teran

Slovensko-hrvatski spor oko vina teran još nije riješen, jer delegirani akt, prema kojemu će istarskim vinarima biti priznato pravo da svoje vino s etiketom “Hrvatska Istra-teran” prodaju na europskom tržištu, još nije na snazi pa ga do daljnjega ne bi smjeli prodavati pod tim imenom koje je zaštitila Slovenija, tvrdi Slovenska tiskovna agencija STA.

Europska komisija upozorila je nakon dopisa Slovenije hrvatske organe da, unatoč postupku pripreme delegiranog akta o teranu, moraju potpuno poštovati trenutačnu zaštitu podrijetla terana koju je za svoje proizvođače ishodila Slovenija, navode slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u Bruxellesu.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan ponovio je u četvrtak da se Slovenija i dalje intenzivno priprema na moguću tužbu protiv Europske komisije ako se delegirani akt prihvati, za što je angažirala stručnjake za to područje, prenose mediji.

Europska komisija dala mišljenje u slučaju terana

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *