Gradi se nova sljemenska žičara u Zagrebu

Sljemenska žičara u Zagrebu bila je zatvorena gotovo 10 godina a u petak je počela realizacija s projektom izgradnje nove žičare. Počeli su radovi na tramvajskoj liniji koja vozi na dohvat žičari a ruši se i stara žičara. Završetak radova ovog projekta  predviđa se do 2018.godine.

Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 35 milijuna eura. Samo postavljanje nove opreme koštat će između 15 i 17 milijuna eura.Nova žičara imat će kabine za 10 osoba, vozit će dvostruko brže od stare, a moći će prevesti do 1500 putnika na sat.

Ono što mogu vam jamčiti je sigurno da ćemo to napraviti do 2018. u 4 faze. Prvu fazu smo jučer započeli, danas drugu, onda ide treća i četvrta faza izmjenom prostornog plana od zadnje stanice do vidikovca na Sljenemu, rekao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Izgradnja sljemenske žičare bit će podijeljena u četiri faze. Prve dvije faze  su započele a uključuju rušenje stare žičare i radovi na modernizaciji tramvajske pruge na liniji Mihaljevac – Dolje koja vodi prema sljemenskoj žičari su započeli.
Sama demontaža stare žičare trajat će četiri mjeseca, a već kroz dva tjedna, najavljuje Bandić, trebao bi biti raspisan natječaj za opremu nove. Faza izgradnje od zadnje stanice do vidikovca, krenut će tek nakon donošenja Prostornog plana Medvednice koju priprema Ministarstvo graditeljstva. “Bit će to najmodernija žičara u Europi trenutno”, ističe zagrebački gradonačelnik.

Moderna žičara zamijenit će staru, izgrađenu 1963. godine, dugu nešto više od četiri kilometara, a koja se sastojala od 90 kabina za četiri putnika i vozila brzinom od tri metra u sekundi s kapacitetom prijevoza 450 ljudi u jednom pravcu u sat vremena.

Projekt je to koji Zagrepčani, a i upravitelji skijališta na Sljemenu predugo čekaju. Žičara bi Park prirode Medvednicu građanima trebala učiniti dostupnijom, a samim time, ako se omoguće i dodatni sadržaji, i daleko atraktivnijom.

Dobra vijest za Zagrepčane, ide izgradnja sljemenske žičare

HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *