Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Danas se obilježava Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Spomen je to na prvo postrojavanje nenaoružanih postrojbi vukovarskih branitelja u Bogdanovcima 10. ožujka 1991. godine, čime je počela priprema obrane toga područja.

Pokrenut prije tri godine s ciljem druženja i okupljanja svih branitelja koji su branili Vukovar, Dan branitelja Vukovara i ove će godine imati cjelodnevan program.

Središnji dio programa počeo je danas 10.ožujka u Vukovaru s početkom u 10 sati polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju, u 11 je održana sveta misa u crkvi Svetih Filipa i Jakova u 12 sati u Hrvatskom domu je počela svečana akademija. No, prije svečanog programa u Vukovaru branitelje su ugostili Bogdanovci, gdje gdje su položeni vijenci u središtu sela a nakon toga je održana sv.misa.

Na svečanoj akademiji u Vukovaru prikazan  je dokumentarni film “Branitelji i stradalnici danas”. Svečanoj akademiji nazočili su  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednica je u svom govoru rekla kako je grad Vukovar obnovljen, no da su bolna sjećanja još uvijek živa. Ona su utoliko bolnija zato što krivci za zločin nad ovim gradom i njenim stanovnicima nisu kažnjeni. Hrvatska država nije učinila dovoljno da privede pravdi one koji su odgovorni za divljačko uništavanje Vukovara i njegovih stanovnika, ne samo Vukovara već i mnogih drugih gradova i sela naše zemlje. S pravom govorimo da je Domovinski rat temelj hrvatske države, s pravom govorimo da je Vukovar grad posebnog pijeteta. No, nažalost nismo uvijk do toga dovoljno držali. Nismo to istaknuli dovoljnim ulaganjima u gospodarski razvitak, nismo to izrazili uobrazovnim programima ni kroz kulturu. Neobično je da u Hrvatskoj nije snimljen ni jedan igrani film koji bi istinito izrazio epopeju obrane grada Heroja. S druge strane, u Hrvatskoj se još uvijek čuje se da je Domovinski rat bio građanski rat. No, svi mi koji volimo Hrvatsku znamo da je Hrvatska bila žrtva unutarnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma, istaknula je predsjednica.

Pozvala je na brze reakcije kako bi se zaustavili i preokrenuli negativni gospodarski trendovi u Hrvatskoj uz želju da se pozitivni trendovi ponajprije osjete u Vukovaru.

Imam povjerenja u ovu Vladu da želi i može promjeniti stvari i stvarati gospodarske, pravne, socijalne i druge uvjete u kojima će svaki naš građanin naći sigurnost, kazala je ustvrdivši kako će Vukovar i Slavonija biti ogledi primjer odlučnosti Vlade u provedbi ambiciozne razvojne politike.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako Vada poduzima niz mjera kako bi potaknula gospodarsku i demografsku obnovu Hrvatske, pa i Vukovar. Istaknuo je kako će Vlada poduzeti sve ne bi li odgovorni za ratne zločine odgovarali i bili kažnjeni.

Osjećamo se danas ponosno i žalosno. Ponosno jer odajemo počast našim poginulim prijateljima, a žalosno jer oko nas još postoje sile zla koje pokušavaju izjednačiti obrambeni Domovinski rat i velikosrpsku agresiju, kazao je u govoru izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Panenić.

Na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom domu u Vukovaru govorili su i izaslanik ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izaslalnik ministra unutarnjih poslova načelnik PU vukovarsko-srijemske Miro Bradić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić.

Svečanoj akademiji nije nazočila većina zapovjednika ratnih postrojbi 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar 1991. godine, a koji smatraju kako se Dan branitelja Vukovara treba održavati 23. rujna na obljetnicu ustojstva 204. vukovarske brigade.

U dvorcu Eltz su u povodu svečane Sinjske alke koja će se u Vukovaru održati 6. svibnja gradonačelnik Ivan Penava i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić potpisali ugovor o pravima i obvezama u svezi s radijskim i televizijskim snimanjem, korištenjem snimke priredbe te izravnim prijenosom.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *