Sud poslao pisanu presudu Perkoviću i Mustaću

Viši zemaljski sud u Münchenu poslao je pisanu presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koja je veoma obimna i ispisana na 250 stranica.

Od četvrtak, 16.ožujak počinje teći žalbeni rok od mjesec dana u kojem obrana bivših agenata Službe državne sigurnosti može uložiti žalbu.

Josip Perković i Zdravko Mustač nepravomoćno su osuđeni 3. kolovoza 2016. godine na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983.

Presuda je dostavljena na njemačkom i hrvatskom jeziku, sve strane u postupku dobile su je danas. Njemački branitelji Perkovića i Mustača kažu kako već mjesecima pripremaju žalbu. U Bavarskoj se mogu žaliti na proceduralne pogreške ako ih ima, a ne na činjenice kako ih je utvrdilo sudsko vijeće i predsjedajući doktor Manfred Dauster.

Usmena presuda zapravo nije odlučujuća, nego oni razlozi koji stoje u pisanoj presudi. Oni su predmet žalbenog postupka, revizija se na njih ograničava.

Gizela Đureković zadovoljna presudom

Odvjetnik Gisele Đureković, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, Siniša Pavlović, gostujući u Dnevniku 3 izrazio je zadovoljstvo sadržajem presude Josipu Perkoviću i Zlatku Mustaču koju je u četvrtak objavio Viši zemaljski sud u Münchenu.

Rekao je kako je nije uspio temeljito iščitati u tako kratkom vremenu. No, iz prvog čitanja razvidni su detalji koji su nam vrlo važni, rekao je Pavlović.
Naveo je kako su se tijekom dvije i pol godine suđenja trudili sudskom vijeću prikazati, a prema presudi, i uspjeli prikazati da se radilo o klasičnom političkom ubojstvu, jednom činu državnog terorizma gdje je Stjepan bio žrtva okolnosti i svoje djelatnosti. Sud kaže da je motiv ubojstva bio politički, strah od Đurekovića kao osobe koja se zalagala za neovisnost Hrvatske i koja je bila u stanju ujediniti razjedinjenu hrvatsku emigraciju, naglasio je Pavlović.

Istaknuo je kako je prihvaćena velika većina njihovih dokaza i da su ušli u presudu. U presudi je obrazloženo zbog čega sud nije ostao pri optužnici koja ih je teretila za pomaganje u ubojstvu već su otišli i korak dalje – da se radilo o sudjelovanju u ubojstvu. Upotrijebili su jednu teoriju koja se u Njemačkoj koristila u suđenjima djelatnicima Stasija u DDR-u prema kojem se i onaj koji je sjedio za stolom i naredio nekome tko puca – smatra direktnim izvršiteljem, rekao je Pavlović. Za njega je žalba Perkovićevih i Mustačevih odvjetnika očekivana.

Pavlović je rekao i da su za dokumente iz državnih arhiva vodili tešku dvogodišnju borbu. Jedan od dokumenata koji su pronašli u arhivu je i onaj o raspravi kako treba ubiti Brunu Bušića, rekao je. Inicijativu Mosta nazvao je dobrodošlom i ustvrdio da arhive treba što prije otvoriti.

Presuda Perkoviću i Mustaču: osuđeni na kaznu doživotnog zatvora

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *