Svećenik pronašao dijamant od 706 karata

Kršćanski svećenik iz afričke države Siera Leone  pronašao je neobrađeni dijamant od 706 karata,  riječ je o jednom od najvećih dijamanta dosad pronađenih u svijetu.

Pastor Emmanuel Momoh pronašao je dijamant u rudniku u selu Koyadu u zapadnom okrugu Kono, rekao je ministar Alhaji Minkailu Mansaray.
Taj dragi kamen je među 20 najvećih neobrađenih dijamanta ikad pronađenih u cijelome svijetu i najveći koji je otkriven u Siera Leoneu od 1972.godine kada je iskopana Zvijezda Sijera Leonea od 969 karata iskopana.

dijamant je predan predsjedniku Ernestu Koromi koji je obećao da će biti prodan transparentno na međunarodnoj dražbi i to “kupcu koji bude ponudio najvišu cijenu”. Vrijednost dragog kamena po nekim porcjenama je oko 5 miliona dolara.

Unatoč bogatstvu dragog kamenja koje se može pronaći na četvrtini područja Sijera Leonea, ta afrička država od šest milijuna stanovnika jedna je od pet najsiromašnijih na svijetu, prema klasifikaciji UN-a. Sijera Leone godinama se bori protiv ilegalne trgovine dijamantima, a oni su potaknuli i desetljeće dug građanski rat od 1991. do 2002. u kojem je ubijeno oko 70.000 ljudi.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *