Prvi susret Merkel i Trumpa u Bijeloj kući

Njemačka kancelarka Angela Merkel boravi u službenom posjetu SAD-u,  u Bijeloj kući se prvi put sastala s Donaldom Trumpom nakon što je on postao američki predsjednik.

Merkel je crnim vozilom stigla pred Bijelu kuću, rukovala se sa svojim domaćinom, a potom su izmijenili nekoliko riječi te ušli na razgovore. Američki predsjednik Donald Trump dočekao je pred Bijelom kućom njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Dvoje čelnika koji su se trebali sastati u utorak ali su njihovi razgovori odgođeni zbog olujnog nevremena u SAD-u.

Teme sastanka su financiranje NATO-a i odnosi s Rusijom. Očekuje se da će Merkel od Trumpa tražiti podršku za snažnu Europsku uniju i predanost u borbi protiv klimatskih promjena.  Trump u petak je izjavio da će Sjedinjene Države poštovati povijesne institucije, no da i druge države trebaju izdvajati svoj dio sredstava za NATO.

Podsjetimo, američki predsjednik uznemirava saveznike diljem svijeta osporavajući višestrane trgovačke sporazume i ostale ugovore. Njemačku, Kinu i druge države optužio je da manipuliraju svojim valutama kako bi potaknule izvoz. Takvo propitivanje ugrožava njemačku stabilnost, no dugoročno šteti i Sjedinjenim Državama, rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

No, američki ministar financija izjavio je da administracija predsjednika Donalda Trampa ne želi ulaziti u trgovačke ratove, ali je dodao kako je potrebno izmijeniti određene trgovinske odnose da bi oni postali pošteniji prema američkim radnicima.

Tijekom prvog razgovora u Bijelok kući dogodio se mali incident, Trump je ignorirao rukovanje s kancelarkom Merkel unatoč sugestijama sa strane.

Pet je ključnih točaka o kojima će njemačka kancelarka i američki predsjednik voditi teške i vjerojatno nimalo ugodne razgovore.

NATO

Alijansa je jedan od glavnih prioriteta sastanka SAD-Njemačka. Merkel smatra da je NATO itekako važan u situaciji kada Rusija proširuje svoj utjecaj u Europi, dok je Trump savez okvalificirao kao zastario te traži da zemlje članice izdvajaju više novca, odnosno 2 posto BDP-a, za obranu. Izvori uoči sastanka kažu kako će Trump pritisnuti Merkel da i Njemačka “dijeli teret” troškova, a američki predsjednik želi poslati snažnu poruku da sve članice NATO-a moraju ići ka tom cilju.

“Njemačka je jedna od najvećih gospodarstava i mora biti primjer, isto kao i SAD,” kaže izvor iz američke administracije.

TRGOVINA

Glavna tema u ovom području bit će deficit u robnoj razmjeni od 65 milijardi dolara. Peter Navarro, Trumpov savjetnik za trgovinu, kazao je da je taj deficit treba smanjiti te da je to ozbiljan problem s kojim se trebaju suočiti te da bi “iskreni razgovori” mogli pomoći.

INDUSTRIJA

Sjedinjene Američke Države su zemlja u koju Njemačka plasira najviše svojeg izvoza, no Trump je upozorio da bi mogli uvesti carinu od 35 posto na uvoz automobila otkad je BMW najavio izgradnju tvornice u Meksiku kako bi prodavali još više vozila u SAD. Juergen Hardt, njemački savjetnik za tansatlantsku politiku, upitao je želi li američki predsjednik prisiliti svoje građane da prestanu kupovati njemačke automobile?

IMIGRANTSKA POLITIKA

To je sigurno područje na kojem će se Merkel i Trump teško složiti. Američki predsjednik već je kazao kako Merkel uništava Njemačku politikom otvorenih vrata prema izbjeglicama dok je ona otvoreno osudila njegovu zabranu za ulazak u SAD koja se odnosi na državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja. “Borba protiv terorizma ne opravdava takve postupke”, kazala je Merkel.

KONAČNI CILJ – KAKO ODRŽATI ZAJEDNIŠTVO

Profesor Glees smatra kako su ulozi sastanka Merkel-Trump veliki.

“Veliki je pritisak na Trumpove savjetnike da “obrade” Merkel jer Amerika treba velikog prijatelja u Europskoj uniji, a Velika Britanija, iz očitih razloga to više nije. No, pritisak je i na Merkel jer su SAD proteklih 70 godina bile njen najbolji prijatelj i saveznik. Ako bude drugačije, to nije ono što Nijemci žele. Ako nešto pođe po zlu, posljedice bi mogle biti pogubne, kako u pogledu njemačke unutarnje politike tako i u pogledu slabosti Zapada nasuprot napretku Rusije. Ukratko, ulozi teško da mogu biti veći”, smatra Glees a prenosi Telegraph. (dnevnik.hr)

 

HRT/dnevnik.hr/HIA.com.hr
foto: hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *