Sberbanka odobrila Agrokoru novi kredit

Predstavnici ruske Sberbanke prvi put su se javno oglasili o svojim planovima s Agrokorom nakon što su mu odobrili novi kredit od 300 milijuna eura .Kažu kako će poštovati strukturu zadanu zakonom kako bi zadovoljili glavne vjerovnike.

Sberbanka i drugi glavni vjerovnici hrvatskog koncerna Agrokora naći će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Agrokora, izjavio je za agenciju Bloomberg Maksim Poletajev, prvi zamjenik direktora Sberbanka, prenosi Express.hr.

Vjerovnici traže kontrolu nad tekućim poslovanjem te žele mogućnost “brzinskog reagiranja na promjene”. Poletaev kaže kako će poštovati strukturu zadanu zakonom kako bi zadovoljili glavne vjerovnike, a dioničari potvrđuju kako su spremni razgovarati o opcijama.

“Mi ne želimo preuzeti tvrtku i ne razmišljamo o toj opciji”, kažu iz Sberbanka.

Oni, kao i drugi vjerovnici, pripremaju tromjesečni plan likvidnosti koji bi trebao biti odobren do utorka. Poletaev je rekao kako još ne mogu procijeniti koliko je dodatnog financiranja potrebno, no vjeruju kako se iznos može znatno smanjiti nakon razgovora s glavnim dobavljačima. Unajmili su stručnjake jer žele razumjeti zašto se tvrtka sa stabilnim poslovanjem suočila s krizom likvidnosti, a nakon što se ta glavna kriza riješi, Sberbanka će razmišljati o mogućnosti dugoročnog restrukturiranja duga Agrokora.  “Vjerojatno će imati smisla da prodamo neke dijelove tvrtke koji nisu bitni za temeljno poslovanje, kao i da potražimo investitore s ogromnim iskustvom u toj industriji”, rekao je Poletaev.

U godinama koje dolaze Agrokor mora podmiriti ukupno 45 mlrd. kuna duga. Od toga 16 milijardi i 300 milijuna kuna duguje dobavljačima. Ministar Zdravko Marić potvrdio je da Agrokor nema većih poreznih dugova i dodao da ta tvrtka ne uživa neki povlašteni status.

Ruska Sberbanka odobrila je Agrokoru novih 300 milijuna eura kredita – objavio je Večernji list. Time je koncern Ivice Todorića dobio vrijeme za predah odnosno vrijeme da nađe dugoročno rješenje za goleme financijske probleme u kojima se našao. Dobiveni novac navodno će biti iskorišten kako bi Agrokor platio dobavljače.

Stanje u Agrokoru

Iz Agrokora su izvijestili kako ta tvrtka godišnje hrvatskoj državi plaća 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit. “Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da 2 godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi”, stoji u priopćenju Agrokora.

Agrokor zasad uredno plaća kamate vezane uz obveznice i kredite, ali dugovanja mu stižu na naplatu uskoro pa nova tranša novca nije dugoročno riješila problem. Pravo rješenje bilo bi restrukturiranje i produljenje ročnosti kredita, a riječ je o više od 2,5 milijardi eura koje u roku od pet godina dolaze na naplatu. Najveći izazov je PIK kredit koji je Ivica Todorić ugovorio 2014. kao osobni dug od 485 milijuna eura jer ako Deutsche Bank i pomisli da kredit neće biti vraćen, može i prije lipnja 2018. naplatiti potraživanja preuzimanjem dionica raznih Agrokorovih tvrtki. Ipak, kako se može čuti, Deutsche Bank ne namjerava povlačiti nagle poteze već je spreman i sufinancirati oporavak Agrokora ako se u njemu smanji utjecaj obitelji Todorić.

U Agrokoru je, osim njemačkog kapitala, prisutno i oko 1,3 milijarde eura ruskog državnog kapitala kroz kredite najvećeg bankovnog vjerovnika Sberbanke i VTB-a.

Izvori bliski kompaniji, piše Večernji, kažu da nema mjesta panici i da će se u idućim danima rasplesti plan restrukturiranja tvrtke, a u kojem bi došlo i do vlasničkog preslaganja. Obitelj Todorić ostaje u vlasništvu tvrtke, kažu, ali u kojem omjeru, još se ne zna. Druga strana tvrdi da će biti postavljen novi Nadzorni odbor kompanije, a da će u upravu ući stručnjak za financije koji bi vodio financijsko restrukturiranje.

Problemi Agrokora odrazili se i na Zagrebačku burzu potonučem

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *