Nazor , Starešina i Ožbolt o presudi hrvatskoj šestorki u Haagu

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata  u Studiju 4 na HTV-u  komentirao je suđenje šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. O istoj temi su razgovarale Višnja Starešina i Vesna Škare Ožbolt u programu hrvatskog radija

Danas u Haagu počinje rasprava pred žalbenim vijećem Haškog suda u predmetu o žalbama bosanskohercegovačke šestorke.

Nazor je izrazio ogorčenost prvostupanjskom presudom u ovom slučaju. Nerazumljivo mu je, kao i svim povjesničarima, kako sud može donisiti odluku o nekom događaju uzimanja cjelokupnog konteksta.

Pravnici ovaj postupak smatraju skandaloznim. Kao da obrana nije iznosila argumente, rekao je te dodao da podsjeća na prvostupaanjsku presudu Gotovini i Markaču. U obzir nisu uzeti ni kontekst ni kronologija događaja.

Ribičić u svojoj kontroveznoj knjizi donosi jedan transkript koji se uzima kao sudbonosan, a ignoriraju se svi ostali transkripti koji govore o zauzimanju Hrvatske za cjelovitost BiH, rekao je.

Ogorčeni smo na apsurdnu optužbu o zločinačkom poduhvatu. Ona je skandalozna i opasna. Apsurdno je govoriti o tome da je Hrvatska odgovorna za agresiju na BiH. Jasno je da nije bilo Hrvata, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. Da nije bilo referenduma koji su podržali Hrvati i predsjednik dr. Franjo Tuđman, ne bi bilo pravnih pretpostavki za nastanak BiH. Hrvati su ti koji su zaustavili napade Mladićevih snaga u travnju 1992. prema Livnu, Mostaru – to su činjenice koje se ne mogu zanemariti. Spremni smo na raspravu sa svima onima koji su selektivno izvlačili transkripte i koristili ih za ovakve svrhe, rekao je Nazor.

Govoreći o najnovijim optužnicama protiv zapovjednika HVO-a iz Orašja, Nazor je rekao kako su one identične onome što radi tužiteljstvo u Haagu. Kao da su se Hrvati ondje samostalno organizirali, ne uzima se kontekst – činjenica da je sve počelo velikosprskom agresijom.

O ovoj temi a vezano za žalbu šestorice hrvatskih dužnosnika Herceg-Bosne govorili smo u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radijuVišnja Starešina i Vesna Škare Ožbolt. Zašto je ona ključna i kakve bi posljedice mogla imati na Hrvatsku – neka su od pitanja na koje smo potražili odgovore.

Višnja Starešina rekla je kako joj je teško govoriti o ovom za Hrvatsku iznimno važnom suđenju o kojem se u našoj državi zna, kako je rekla, koliko i o istraživanju svemira. Smatra da su hrvatski mediji bili potpuno nezainteresirani za ovo suđenje i potpuno zatvoreni za argumente obrane. Pita se zašto je hrvatska država pustila da se nastavi politika njene kriminalizacije koja danas ima teške pravne reprekusije. Ovakva prvostupanjska presuda, prema Starešininom mišljenju, je opasna za opstanak Hrvata u BiH, ali i za stabilnost Republike Hrvatske.

Kriminalizaciji Herceg-Bosne uvelike doprinijela, a i temelj je ovakvoj presudi ekspertiza o formiranju i djelovanju Hrvatske Zajednice Herceg Bosne Cirila Ribičića koji je kao pravni ekspert tužiteljstva svjedočio na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne. U njegovom elaboratu podrazumijeva se nedjeljivost Jugoslavije, a hrvatska politika je definirana kao ona koja ruši Jugoslaviju, navela je Starešina. Radilo se samo na kriminalizaciji Herceg-Bosne, a sve drugo što se događalo u zemlji nije se vidjelo. Nisu se čule činjenice koje je iznosila obrana, ustvrdila je Starešina.

Uvjerena je kako je hrvatska državna politika i sigurnosni sustav trebao vidjeti da Srbija i BiH radi na tome da Hrvatska bude prikazana kao zemlja koja je vrlo aktivno sudjelovala u ratu BiH.

Šestorica su osuđena zbog oblika udruženog zločinačkog pothvata u kojem je potpuno objektivizirana zapovjedna odgovornost. To znači da su krivi kao zapovjednci za bilo koji zločin svojih podređenih, čak i ako ga nistu mogli predvidjeti, niti su imali ikakvih ovlasti prevenirati ga ili sankcionirati. Odluče li suci da je takav pothvat postojao, oni su krivi samim svojim postojanjem i funkcijom, krivi su ako uopće nistu znali da takav pothvat postoji pa čak i nisu znali da on postoji,  kaže Starešina. Ovakva univerzalizacija nepoznata je u zapadnoj civilizaciji i ono što se danas može učiniti je osvijestiti poltičare da bi se ovakvim presudama na optuženičkim klupama mogao naći svaki predsjednik zapadnih zemalja.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Šare-Ožbolt, u čijem su se mandatu šestorica predala Haagu, složila se s Višnjom Starešinom da su optužbe opasne za Hrvatsku. Kvalifikacije kao što je udruženi zločinački pothvat, kao što je međunarodni sukob, kao što je agresija na BiH – užasno su teške optužbe i praktički bi Republika Hrvatska tu ispala agresor. To je takav povijesni apsurd, istaknula je.

Optužbe su izuzetno opasne za Hrvatsku. Kada pogledate cijeli slijed događaja – Šešelj je pušten na slobodu, Simatović i obavještajci su praktički oslobođeni i postupak im je ponovno u tijeku, Milošević je umro. Možemo reći da se Srbija pratktički izvukla iz postupka bez velikih opekotina i tko je sada tu ostao? Ostala je Hrvatska s tako teškim kvalifikacijama, rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *