Studenti za blokadu: Reakcija na ukidanje kvota

Studenti su održali 1. studentski sabor u kampusu Borongaj, iza glavne zgrade Hrvatskih studija,  koji organizira inicijativa Studenti govore.

Reakcija je to na ukidanje kvota za studij filozofije otprije nekoliko dana.

Studenti su na saboru donijeli odluku o blokadi nastave kojom će, kažu, pokušati natjerati ljude iz uprave fakulteta, ali i javnost da shvate što se događa na njihovu fakultetu – da ih zapravo pokušavaju zatvoriti.

Odlučili su povicima i zvižducima ometati nastavu na fakultetu. Predstavnici studenata za sutra navodno imaju dogovoren sastanak s rektorom Sveučilišta Damirom Borasom. Profesori s četiriju odjela daju potporu studentima i spremni su na štrajk.

Nulta kvota na Zagrebačkom sveučilištu nikad nije izglasovana tako da bi ovo mogao biti presedan.

Ova odluka drugi je u nizu udarac Hrvatskim studijima. Prije dva mjeseca Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je odluku Društveno-humanističkoga vijeća i pokrenuo postupak pretvaranja Hrvatskih studija iz centra – u odjel.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izjavio je kako studenti i profesori Hrvatskih studija, nakon ukidanja upisnih kvota za studij filozofije na tome zagrebačkom fakultetu, nemaju razloga za brigu o budućnosti, te istaknuo da će svim studentima preddiplomskog i diplomskog studija filozofije na Hrvatskim studijima biti omogućeno da taj studij normalno završe.

Razloga za brigu nemaju ni profesori jer, kako je istaknuo, nitko od njih neće ostati bez posla i bit će im omogućeno da se nastave baviti svojim znanostima, ocijenivši ipak kako je “jasno da neke akcije koje neki profesori tamo rade nisu u okviru onih ovlasti koje imaju”. “Oni, naravno, mogu iskazati svoje mišljenje, ali to mišljenje mora biti demokratsko, a nasilne metode ne spadaju u akademsku praksu”, upozorio je Boras.

Hrvatski studij bez upisa studenata filozofije

Podsjetimo, na sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta većinom glasova odlučeno je da se na dvopredmetnom studiju filozofije na Hrvatskim studijima neće upisivati nova generacija studenata. Za profesore i studente s tog odsjeka to je prvi znak da će ih ukinuti, no u Senatu to opovrgavaju te kažu kako je riječ o reorganizaciji.

Za jedno mjesto na filozofiji na Hrvatskim studijima prijavljivalo se i do šest maturanata. Ove godine odlučili su ih upisati 15, upola manje nego dosad, no odlukom Senata kvota je potpuno ukinuta. A bez novih studenata uskoro neće biti ni odsjeka, uvjeren je pročelnik Janović.

Rektor Boras uzvraća da na Hrvatskim studijima treba više kroatologije. Filozofijom se, kaže, mogu baviti na drugim smjerovima te dodaje da postoje još dva studija filozofije na Sveučilišt Nijedan od studenata neće biti oštećen niti će profesori biti oštećeni. Nastavljaju raditi, ovaj studij se nastavlja za sve koji su upisali, a budući da je to prijelazni period razmislit ćemo kako dalje.u.

Rektor ne želi komentirati je li ova odluka Senata povezana s prijavama za plagijat protiv ministra Barišića koje je podnijelo nekoliko profesora upravo s tog odsjeka.

hrt/HIA.com.hr
foto: hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *