Predstavljena knjiga Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.

Predstavljena je nova knjige Tihomira Dujmovića Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995. Ova knjiga koja izlazi tri godine nakon uspješnice “Hrvatska u raljama djece komunizma”, bavi se tragedijama hrvatskog novinarstva te donosi potpuno nepoznate i do sada neotkrivene podatke o tragedijama novinara koji su pisali u NDH, o njihovu progonu zadnjih dvadeset godina komunizma te stradanjima nakon pada Hrvatskog proljeća, uz statistiku o ubijenim novinarima u Domovinskom ratu.

Radi se o knjizi koja će po prvi put na jednom mjestu donijeti preciznu statistiku s imenima i prezimenima svih novinara koji su pisali i stvarali za vrijeme NDH. Pogrom koji su oni doživjeli nakon 1945. nije zabilježen u povijesti svjetskog novinarstva. Naime, komunističke vlasti su nakon rata ubile 38 hrvatskih novinara, ravno stotinu je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao izvan zemlje, 45 ih je pod pritiskom promijenilo profesiju, i od 330 novinara samo je 37 dobilo licencu i pravo da se bave novinarstvom. Manje od deset posto. U Hrvatskoj je 1945. ubijeno vise novinara nego u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno.

Knjiga donosi poimenične sudbine svih novinara i analizu kompletnog tiska u NDH.

U drugom dijelu knjige analizira se novinarstvo u Hrvatskom proljeću i donosi se statistika pogroma 1972. Naime, nakon kraha Proljeća 50 novinara je sudski gonjeno, a na crnoj listi se našlo 170 ljudi. Od 1945. do 1972. zabranjen je rad čak 501 novinaru.

Kraj knjige donosi statistiku o pogibiji novinara u Domovinskom ratu, kojih je samo u prva četiri mjeseca rata ubijeno 18.

Predstavljanje je okupilo velik broj ljudi. Među njima su bili i Bruna Esih, koja je najavila kandidaturu za gradonačelnicu grada Zagreba, te dr. Zlatko Hasanbegović koji je promovirao knjigu zajedno s dr. Andrijom Hebrangom.

narod.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *