Češki predsjednik u posjeti Hrvatskoj

Češki predsjednik Miloš Zeman u službenom je posjetu Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednica Republike kazala je da Hrvatska i Češka ima izvrsne političke odnose, ali da ih mora proširiti na niz područja – od konzultacija oko europskih politika, oko zajedničke suradnje u okviru Europske unije i europskog projekta, u okviru NATO-a, ali i naše bilateralne suradnje. Posebno se to odnosi na gospodarstvo i gospodarsku suradnju, kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

Hrvatska je otvorena za češka ulaganja. Češka je danas na 15. mjestu od država po iznosu stranih ulaganja u Republiku Hrvatsku. Vidimo još potencijala u raznim sektorima, kako za ulaganja tako i za gospodarsku suradnju. Vidimo i brojne potencijale za rad naših tvrtki, hrvatskih tvrtki u Češkoj Republici i čeških u Hrvatskoj, stoga se posebno veselim i sutrašnjem gospodarskom forumu na kojemu će se konkretno razgovarati o mogućnostima zajedničke suradnje i mogućnostima proširenja trgovine i investicija.

Turizam je područje od posebnog interesa. Češka je šesta po broju turista koji dolaze u Republiku Hrvatsku. Između 700.000 i milijun čeških turista godišnje posjećuje Hrvatsku, izjavila je između ostalog predsjednica RH Grabar-Kitarović.

Češki predsjednik Zeman složio se da je potrebno ojačati investicije, te je naglasio da u svojoj delegaciji ima dva predstavnika koji planiraju graditi resorte u Hrvatskoj, što je izvrstan početak jačanja investicijske djelatnosti. Osim u turističkom, Česi planiraju investicije u bankarskom i energetskom sektoru, otkrio je Zeman.

Dvoje čelnika se dotaklo i suradnje u području obrane koja je vrlo dobra, navevši primjere poput programa obuke pilota u Afganistanu, ali i projekte pametne obrane u kojima se kombiniraju sredstva kako bi se uštedilo na ulaganjima u obrambeni sektor.

Grabar-Kitarović je istaknula i kako dvije države žele ojačati i povijesno prisutne kulturne veze, te da je Hrvatska zainteresirana za suradnju s Višegradskom skupinom. Voljela bih kad bismo jedan od idućih sastanaka te inicijative održali u Hrvatskoj, uz nazočnost predsjednika tih država, ali isto tako i naših susjeda iz Slovenije i Austrije, rekla je Grabar-Kitarović.

Zeman smatra kako Hrvatska toj inicijativi može biti veoma korisna zbog svog iskustva iz migrantske krize, te je izrazio zabrinutost da bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao ispuniti svoju prijetnju o puštanju 3 milijuna izbjeglica u Europsku uniju.

Istaknuo je kako Češka podupire širenje euroatlantskih integracija na zapadni Balkan, no naglasio i da smatra da u njima nema mjesta za Kosovo. Izrazio je i protivljenje Europi više brzina, naglasivši kako ona mora biti jedinstvena.

hrt/HIA.com.hr
foto: twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *