75 milijuna dolara za zaštitu kulturne baštine

Sedam zemalja, među kojima su Francuska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, te jedan privatni donator pokrenuli su međunarodno partnerstvo za zaštitu kulturne baštine ugrožene ratom i obećali su u svrhu zaštite dobara skupiti 75 milijuna dolara.

Ideja za tu inicijativu nastala je prije dvije godine tokom posjete francuskog predsjednika Francoisa Hollandea muzeju Louvre. Hollande je upozoravao da oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i sirijski režim ugrožavaju arheološka nalazišta.

Tijekom Hollandeovog govora, borci ISIL-a izvršili su napad na muzej Bardo u glavnom gradu Tunisa, tokom kojeg je ubijeno 20 osoba.

Cilj novog partnerstva jest skupiti do 2019. godine 100 milijuna dolara, od kojih su dosad osigurane tri četvrtine.

Međunarodna mreža skloništa

Francuska je potvrdila da će osigurati 30 milijuna dolara, UAE je najavio 15 milijuna, Saudijska Arabija 20 milijua, Kuvajt pet milijuna, Luksemburg tri milijuna, a Maroko 1,5 milijuna.

Pridružit će im se američki filantrop Tom Kaplan, čija je zbirka remek-djela holandskih slikara 17. stoljeća trenutno izložena u Louvreu; on će donirati milijun dolara.

Osim skupljanja sredstava kojima će se finansirati akcije borbe protiv trgovine kulturnim dobrima i pokrenuti operacije obnove, bit će osnovana i međunarodna mreža skloništa, u koja će nacionalni muzeji i treće zemlje moći skloniti ugrožena djela.

Prve akcije trebale bi biti pokrenute do sredine 2017. godine.

“Najhitniji je Irak, a slijede Mali, Afganistan, Jemen i Sirija”, naglasio je Hollande.

Uništavanje kulturnih dobara

On je pozvao međunarodnu zajednicu da jednoglasno usvoji rezoluciju o zaštiti baštine čovječanstva, koju će Francuska i Italija predstaviti pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Uništavanja su počela u martu 2001. godine, kada su talibani u Bamijanu u Afganistanu uništili Budine kipove, izazivajući nevjericu u međunarodnoj javnosti.

Nakon toga su nepovratno uništeni mnogi drugi kulturni spomenici.

ISIL, Al-Kaida i njihove pristalice razarale su antičke spomenike u Palmiri, Ninivi i Hatri, mauzoleje u Timbuktuu, muzej u Mosulu i druge bisere kulturne baštine.

agencije/HIA.com.hr
foto: EPA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *