IT, financije i poljoprivreda vode po produktivnosti u Hrvatskoj

Održani su 12. Dan otvorenih integracija, ove godine posvećen digitalizaciji, inovaciji i revoluciji. Konferencija je u Hotelu Antunović okupila gotovo 500 sudionika, a program je otvorio predsjednik Uprave King ICT-a, Plamenko Barišić. Barišić je odmah na početku istaknuo da organizatori, iako su pokušavali, nisu uspjeli izbaciti pojam “digitalizacija” iz naslova jer je riječ o temelju 4. industrijske revolucije.

“Informatizacijom smo uglavnom pokušavali stvari s papira pretvoriti u elektronski oblik. Taj proces ni danas nije dovršen. I dalje je papir službeni način komunikacije. Nemam ja ništa protiv papira i on svakako ima svoje mjesto u budućnosti. No, kad se papir koristi kao izgovor da komunikacija između javnih tijela i pojedinaca traje tjednima i mjesecima, onda itekako što imam reći protiv toga”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu uprave, Mihovil Škarica, koji je najavio dolazak usluge e-Poslovanje namijenjene poslovnim subjektima.

“Danas se očekivanja potrošača mijenjaju, unaprjeđuju se komunikacija, kontrola i privatnost, stoga je uistinu važno da i Hrvatska sudjeluje u stvaranju digitalnog društva”, naglasio je predsjednik Uprave.

Zanimljivi podaci o tome kako Hrvatska stoji po pitanju ulaganja, dolaze iz Europske banke za obnovu i razvoj. EBRD je jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, a prema njihovim zaključcima najveća prepreka ulaganjima u zemlji su administracija i pravni okvir. Produktivnost rada je niža nego u zemljama EU, osim u IT industriji, financijama i poljoprivredi.

Hoće li konačno biti dostupno e-Poslovanje

Vedrana Kašić Jelušić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku hrvatske prednosti vidi u lokaciji, makroekonomskim trendovima i slobodnom pristupu tržištu EU. S druge strane, nedovoljna fleksibilnost tržišta rada, velika zaduženost hrvatskog gospodarstva i kvaliteta radne snage jedni su od najvećih nedostataka. Tome se pridružuje i slaba inovativnost. Hrvatska, naime, zauzima 74. mjesto od ukupno 138 ispitanih zemalja, prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016.-2017. godine.

Ipak, inovacija nije nedostajalo u DEMO sobi konferencije gdje su tradicionalno predstavljena rješenja i sustavi koji donose sigurnost i učinkovitost u plaćanje i poslovanje poput tehnologije koja stoji iza sustava za kupnju karata HŽ Putničkog prijevoza koji omogućuje i online kupnju te kupnju putem aplikacije.

netokracija/HIA.com.hr
foto: netokracija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *