Predstavljena knjiga Uspomene autorice Marije Jagatić-Nosalj

Knjiga “Uspomene” autorice Marije Jagatić-Nosalj predstavljena je u dvorani Vijenac Nadbiskupisjkog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Knjigu su kroz vrlo zanimljiva izlaganja predstavili Đuro Vidmarović, književnik i predsjednik HKV-a; Hrvoje Hitrec, književnik i član Upravnog odbora HKV-a; Marko Ljubić, kolumnist HKV-a i Narod.hr, Damir Borovčak, publicist i član HKV-a; Ivan Hrvoić, urednik i priređivač knjige te KUD “Martinčani” iz Martinske Vesi. Suorganizatori su bili Općina Martinska Ves i Župa sv. Martina biskupa.

Marko Ljubić iz HKV-a je održao kratko izlagnje na predstavljanju ove knjige:

Kad se god čovjek susretne s uspomenama, ako mu nije izbrisan duh osobnosti s biljegom njegovih korijena, mora zastati. Marija Jagatić Nosalj i priređivač ove knjige nije samo ponudila ili ponudio uspomene te hrabre i sjajne žene, nego nas, svakoga od nas, suočio sa svojim uspomenama.

I, ništa snažnije ne šalje poruku o sadržaju, snazi, značaju ove knjige kao njena korica, njena naslovnica.

Mene je ova knjiga vratila duboko u moje djetinjstvo, ova žena podsjetila na moju pokojnu majku, selo Martinska Ves na moj Ljuti Dolac u Hercegovini, poruke me podsjećaju na riječi, priče, sjećanja i zgode koje sam odrastajući slušao uz obiteljsku vatru.

Uspomene Marije Jagatić su krik iz dubine današnjem hrvatskom narodu. Nama svima.

Ja ovu knjigu tako doživljavam.

Evo zašto.

Razmotrimo samo informacije s kojima se danas suočavamo u Hrvatskoj, ne samo nazad mjesec dana, ne samo nazad godinu dana, nego, rekao bih beskrajnim tokom, toliko dugo vremena da se ni ne sjećamo kad smo zapravo prvi put čuli takve poruke ili se suočili s odlascima, napuštanju, iseljavanju, umiranju čitavih sela, područja, regija i naših gradova.

Marijin krik se čuje iz dubine. Čuje se tko može, zna i želi čuti: „Što nam ostaje? Ostaju prazne škole, prazni svinjci i kokošinjci, prazna dvorišta, prazni pašnjaci, a što je najteže, prazna srca i prazne duše. Narod se ne snalazi, uplašen je, svega se boji. Ne razgovara nitko ni s kim. Obitelji se ne sastaju ni nedjeljom. Iz crkve se ide ravno kući, ne zastaje se ni ne razgovara kao nekad, ne pjevaju dečki i ne plešu cure na cesti kao nekada poslije mise. Nema svatova za Sv. Katu. Mnoge su obitelji odumrle, žene i majke su umirale čekajući muževe i sinove koji se nisu nikad vratili“.

Zašto sam izvukao od tolikih ulomaka, riječi, svjedočenja zapravo ovu poruku?

Zbog toga jer upozorava, jer upire prstom u temelje svakoga društva, jer kaže gdje je početak svega i na čemu se jedino može nešto graditi. Na rađanju. Nema li djece, nema li seoskog blaga, nema li stvorene vrijednosti, nema li susreta obitelji, nema li obiteljskoga okupljanja, nema ni korjena, a onda nema ni stabla, neće biti ni lišća.

Ovo svjedočanstvo ne pripada samo Posavini, ne pripada ni izbliza samo selima oko Siska, niti pripada samo selu. Ovo je svjedočanstvo koje pripada Hrvatskoj. I mnogim narodima danas, svima suočenim s pokušajima nasilnog oduzimanja osobnosti i preoblikovanja čovjeka.

Za kraj, a radi svjedočenja snage vjere, moći, duha, trajne nazočnosti Boga u svemu oko nas i u nama koliko to želimo i hoćemo, preporučam stalno se podsjetiti čuđenju oznaša koji bijesan pita pred prkosnom Marijom – Što je to u tebi zbog čega te ne mogu udariti?

Marija je znala i to je svjedočila u svakoj riječi ove knjige,  zaključio je Ljubić.

hkv/HIA.com.hr
foto:

2 thoughts on “Predstavljena knjiga Uspomene autorice Marije Jagatić-Nosalj

  1. Poštovani ,
    jako bih voljela kupiti ovu knjigu da naučim pravu hrvatsku povijest koju ću dalje proslijediti svojoj djeci .
    Gdje se može kupiti i kolika je cijena.
    Zahvaljujem unaprijed

    Violeta Medar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *