Najsmješnija hrvatska predstava u izvedbi HNK Mostar

Najsmješnija komedija ikada napisana na vlaškom jeziku je Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, kaže redatelj Ivan Leo Lemo. “I kao Vlaju i kao redatelju, neopisiv mi je gušt s divnim ansamblom mostarskog HNK-a umirat od smijeha i ushićivat se od inspiracije dok uvježbavamo ovu groteskno tragičnu simfoniju nedavno preminulog, velikog svjetskog i hrvatskog komediografa Ive Brešana“,  istaknuo je Lemo.

Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru predano radi na novoj predstavi. Pod redateljskom palicom jednog od najzapaženijih hrvatskih redatelja Leme priprema se Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, čija je premijera planirana 17. svibnja 2017. godine.

„Uhvatiti se danas u koštac s ovom sjajnom groteskom jest zapravo pokazatelj kako vlast mijenja odore i simbole, ali mentalni sklop ostaje isti. U se, na se i poda se, složno poju zborovi današnjih političkih i pučkih korifeja – vječnih Bukara dok nas vode u bolje sutra“, kazao je Dragan Komadina, umjetnički savjetnik HNK Mostar.

Pri opisu ovoga dramskoga teksta najbolje se poslužiti Brešanovim riječima kako je riječ o lupeštini, primitivizmu i pokvarenjaštvu, s jedne, i uzaludnoj ljudskoj težnji za idealom pravde, koja u sukobu s tim silama zla doživljava poraz, s druge strane“.

„Prikazat ćemo što se događa s narodom, više ili manje pismenim, kada u periodu poslije rata i revolucije primitivci preuzmu vlast i kada ideali postaju ideologija. U vječno turbulentnim vremenima oporog i surovog Balkana, ismijavanje onih koji lažu i kradu, najljekovitija je osveta. Obećavamo da ćemo napravit totalne budale od sebe ne bi li vam prikazali kolika i kakva čovjek nekada može biti budala“, riječi su Ivana Lea Leme.

hnkmostar/HIA.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *