Umro Relja Bašić

U Zagrebu je sinoć umro veliki hrvatski filmski i kazališni glumac Relja Bašić u 87.godini.U bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih te brojnim inozemnim filmovima, osnovao je i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostat će zapamćen kao ‘gospodin Fulir’ iz legendarnog filma Kreše Golika “Tko pjeva, zlo ne misli”.

Relja Bašić rođen je u Zagrebu 1930. Njegova majka Elly Bašić bila je poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica. Bašić je židovskog podrijetla s majčine strane.

Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u klasi dr. Gavelle. Pri kraju studija, 1955., redatelj Bojan Stupica uključuje ga u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje, ostvarivši niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava, ostaje u stalnom angažmanu do 1967.

Bašić 1968. postaje samostalni umjetnik te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih i na Dubrovačkim ljetnim igrama. U tim kazalištima odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (“Ljubaf”, “Crna komedija”, “Jedan dan u smrti Joe Egg”, “Stara vremena”, “Obećanja” i “Hotel Plaza”).

S grupom istaknutih glumaca svoje generacije 1974. osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegova zatvaranja 2004. Teatar u gostima je tijekom tridesetogodišnjeg djelovanja izveo 4213 predstava u 340 mjesta i gradova u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji te u inozemstvu.

Najpoznatiji film u kojem je glumio je “Tko pjeva, zlo ne misli”

 

Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom “Koncertu” Branka Belana (1954.). Za film “Rondo” Zvonimira Berkovića osvaja Zlatnu arenu u Puli 1966.

Kod publike, pogotovo među Zagrepčanima, možda će najviše ostati zapamćen po ulozi ‘gospona Fulira’ u jednom od najboljih hrvatskih filmova “Tko pjeva, zlo ne misli” Kreše Golika iz 1970.

Njegova filmska karijera obuhvaća 56 domaćih filmova. Govorio je nekoliko svjetskih jezika te je glumio i u 70-ak koprodukcija i inozemnih filmova, uključujući suradnje s velikim imenima europskoga i svjetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny, Luigi Magni, Wolfgang Becker i Giuliano Montaldo. Potpisao i 26 režija.

Za svoj umjetnički rad Relja Bašić dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja, među ostalima Orden reda Danice Hrvatske za doprinos u kulturi Republike Hrvatske, Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo u kazalištu (1995.),  Nagradu “Dubravko Dujšin” za kazališnu umjetnost, za kazališno godište 1976./ 77. za ideju, organiziranje i uspješno vođenje Teatra u gostima (1978.), Plaketu grada Zagreba dodijeljenu Teatru u gostima za 30. obljetnicu (2004.), Plaketu Društva dramskih umjetnika Hrvatske za izniman doprinos Društvu (2003.) te Zlatnu plaketu za 40. godina aktivnosti Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (2000.).

Plenković izrazio sučut obitelji

U povodu smrti istaknutoga hrvatskog kazališnog i filmskog glumca Relje Bašića, predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Bašić.

“Poštovana obitelji Bašić, sa žalošću sam primio vijesti o smrti gospodina Relje Bašića. Svojom bogatom umjetničkom karijerom ostavio je neizbrisiv trag među ljubiteljima kazališne i filmske umjetnosti.  Njegov Teatar u gostima trideset je godina donosio kazališnu kulturu u svaki kutak Hrvatske, a antologijske uloge koje je ostvario ostat će trajno zabilježene u hrvatskoj kinematografiji.

Molim vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze iskrene i duboke sućuti”, naveo je premijer Plenković.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *