Premijer Slovenije u službenoj posjeti BiH

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Miroslav Cerar doputovao je danas u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Cerara je pred zgradom institucija BiH, uz vojne počasti, dočekao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Slovenija je bila i ostaje prijatelj Bosne i Hercegovine”, kazao je predsjednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, istaknuvši da Slovenija želi podržati ekonomski, socijalni, kao i razvoj Bosne i Hercegovine u svim drugim sektorima, a posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Slovenski premijer podvukao je da je Bosna i Hercegovina, kao i Slovenija, evropska država te da su obje dio velike evropske porodice, prenosi Fena.

“Zbog toga putevi Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji moraju ostati otvoreni”, kazao je Cerar.

Predsjedavajući Zvizdić potvrdio je odlične odnose s prijateljskom Slovenijom, koja, kako je rekao, dugi niz godina pokazuje izraziti nivo razumijevanja prema stanju u Bosni i Hercegovini i njenim potrebama.

Napomenuo je da je fokus današnjih razgovora bio na podršci Slovenije u vezi s evropskim putem Bosne i Hercegovine. Podsjetio da je Bosna i Hercegovina uvijek mogla računati na slovensku podršku i pomoć.

Također je istakao da je ova posjeta jedan od vidova unapređenja regionalne saradnje i poruke koju žele poslati s ovog mjesta, a to je očuvanje mira i stabilnosti u regiji zapadnog Balkana te postizanje ubrzanijeg tempa integracije te regije u EU.

Osim susreta sa Zvizdićem, protokolom je planiran i susret delegacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Slovenije.

Predviđen je i susret premijera Cerara s predsjedavajućim i zamjenicima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te s predsjedavajućim i članovima državnog Predsjedništva.

Osim susreta s bh. političarima, Cerar će posjetiti stari dio Sarajeva te održati predavanje studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, najavljeno je ranije iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

fena/HIA.com.hr
foto: fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *