EK pozvala tursku vladu na nacionalni konsenzus nakon referenduma

Europska komisija (EK) pozvala je tursku vladu da postigne “najširi mogući nacionalni konsenzus” pošto su birači u nedjelju tijesno izglasali predsjednički sustav dajući goleme ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

“S obzirom na tijesan rezultat referenduma i duboke implikacije ustavnih amandmana, pozivamo (…) turske vlasti da u njihovoj provedbi postignu najširi mogući nacionalni konsenzus”, priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik EK za proširenje Johannes Hahn.

Predsjednik Erdogan je odnose s Europskom unijom stavio u središte kampanje i kritizirao je Bruxelles zbog izostanka napretka u pregovorima o pristupanju Turske EU, a poruke s “nacističkim” epitetima upućivao je Njemačkoj i Nizozemskoj jer su zabranile predreferendumske turske skupove na svome teritoriju.

“Ustavni amandmani i napose njihova konkretna primjena, procjenjivat će se u svjetlu ispunjenja obveza koje Turska ima kao kandidatkinja za članstvo u EU i kao članica Vijeća Europe”, navodi se u priopćenju. Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP.

“Pozivamo Tursku da uzme u obzir zabrinutosti preporuke Vijeća Europe, uključujući izvanredno stanje”, navodi se u priopćenju EK-a. EU očekuje ocjenu međunarodnih promatrača o valjanosti referenduma, dodaje EK u priopćenju.

Turci u Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj glasali ZA promjene Ustava

Gotovo dvije trećine turskih glasača u Njemačkoj glasale su za ustavne promjene predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na referendumu u nedjelju, a podrška je bila još veća u Austriji i Nizozemskoj, prenijela je državna agencija Anadolija.

Agencija je prenijela u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak da je 63,1 posto turskih birača u Njemačkoj glasalo za ustavne promjene kojim Turska postaje predsjednički sustav, prenosi njemačka agencija dpa. U Austriji je za predložene promjene u Turskoj glasalo 73,5 birača, a u Belgiji 75,1 posto Turaka koji rade u toj zemlji. U Nizozemskoj je “da” na referendumu zaokružilo 71 posto turskih birača. U Švicarskoj je, naprotiv, samo 38 posto turskih državljana glasalo za predložene promjene kojima Erdogan dobiva goleme ovlasti.

Turski državljani koji žive i rade u inozemstvu glasali su na referendumu u konzulatima te na drugim biralištima tijekom dva tjedna prije referenduma u Turskoj. Prema agenciji Anadoliji, oko 2,9 milijuna turskih birača upisano je u inozemstvu, od kojih polovica u Njemačkoj. Ukupno je 59,2 posto turskih birača podržalo referendum, a u domovini ih je podržalo 51,2 posto, navodi Anadolija.

Erdogan proglasio pobjedu na referendumu

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *