Agrokor: sastanak ministara gospodarstva BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije u Sarajevu

Zbog Agrokora je održan krizni sastanak u Sarajevu. Konzumovi dobavljači i tamošnji ministar poduzetništva dogovarali su što će poduzeti oko duga od gotovo 500 milijuna kuna.

U isto vrijeme, dobavljači u Hrvatskoj vjeruju da će banke sljedećih dana potpisati sporazum i zaustaviti spornu naplatu mjenica – koja bi mnoge dobavljače bacila na koljena.

Dobavljači su optimistični. Vjeruju da će sve banke i faktoring društva potpisati sporazum i zaustaviti naplatu mjenica.

„Banke bi sa svojim potpisom jamčile da u roku od 15 mjeseci ne bi vršile potraživanja na osnovu mjenica koje su zaprimili“, kaže Matija Brlošić iz Koordinacije dobavljača i proizvođača.

Iznos kojeg dobavljači ne mogu podnijeti

Dok se primjenjuje Lex Agrokor, mjenice se ne mogu naplatiti od koncerna pa su se neke banke već pokušale naplatiti od dobavljača. Kada bi se krenule naplatiti sve mjenice, dobavljači bi došli u velike probleme.

„Pretpostavlja se između 2,5 i 3,5 milijarde kuna što je stvarno veliki iznos koji dobavljači Agrokora jednostavno ne mogu podnijeti. To je jako važno i mora se riješiti inače će mnogi dobavljači doista otići na rub stečaja ili čak možda u stečaj“, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Agrokor će ovaj tjedan predstaviti obrazac putem kojeg će svatko moći prijaviti koliko mu novca kompanija duguje.

Trgovačkom sudu stigla je prva žalba na pokretanje lex Agrokora. Prođe li žalba, zakon se ne bi mogao primijeniti i sve bi se vratilo na početak, kaže pravni stručnjak Giunio. Smatra da država nije u opasnosti od poplave tužbi zbog zakona.

„Mislim da je ovaj to zakon potpuno izbjegao ,kao i mnogi drugi zakoni, uređuju postupak ali ne stavljaju državu u centar odgovornosti niti je država odgovorna za nagodbu koju sklope vjerovnici“, kaže pravni stručnjak Miljenko Giunio.

“Sastanak nije bezazlen”

U Sarajevu danas sastanak tamošnjih dobavljača i vlade. Konzum im duguje gotovo 500 milijuna kuna. Očekuju jamstvo da će dugovi biti vraćeni, a robu će zasad i dalje isporučivati.

„Da pokušamo da osiguramo koliko je moguće normalno poslovanje Konzuma, a samim tim i stvaranje pretpostavki za sanaciju ove krize“, kaže Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBIH

U srijedu se u Beogradu sastaju ministri gospodarstva Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije. Na sastanak nije pozvan ni predstavnik vlade ni povjerenik Ramljak

„Postoji opravdana bojaznost da, ja ne bih htio da se to dogodi, da gospodin Vučić nešto jednostrano poduzme i da nacionalizira imovinu Agrokora“, kaže SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić.

Ovaj tjedan povjerenik Ramljak odabrat će i jednu od uglednih svjetskih tvrtki koja će napraviti plan za spašavanje kompanije.

. Iz oporbe upozoravaju da sastanak nije bezazlen.

dnevnik.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *