Više od 30 posto saborskih zastupnika sudjeluje na lokalnim izborima

Hrvatski sabor ovaj tjedan nastavlja s radom, a s približavanjem lokalnih izbora saborska će se govornica sve više koristiti za slanje predizbornih poruka. Od 151 zastupnika, njih čak 46 ,što je vier od 30 posto, istaknulo je kandidaturu za župana, gradonačelnika ili načelnika općine. A taj bi se broj mogao i povećati jer kandidacijski postupak traje do 5. svibnja.

Boris Miletić je IDS-ovac na službenom putu. Paralelno vozi na relaciji predsjednik stranke – gradonačelnik – saborski zastupnik. Kaže da je to komplementarna funkcija.

Reći će to još 24 Miletićevih kolega koji sjede i u saborskoj i u načelničkoj, odnosno gradonačelničkoj fotelji. Bio je i SDP-ovac Franko Vidović nekoć zastupnik i usto dogradonačelnik Šibenika. Moram vam reći da sam u to vrijeme izuzetno teško spajao jedno i drugo. Patio je il’ jedan il’ drugi posao, kaže Vidović.

Obadva posla pate, ali ako se čovjek dobro organizira može vrlo dobro odgovoriti na obadva posla, smatra Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, saborski zastupnik, kandidat za dogradonačelnika Pule. A Hrelja misli da je dobro organiziran čovjek. Pa se kandidirao za dogradonačelnika Pule. Bez namjere da u slučaju pobjede napusti Sabor. Da postoji zakon koji to zabranjuje ja se sigurno ne bih kandidirao, dodaje Hrelja.

Ali ne postoji. Pa je uz Hrelju zasad još 45 zastupnika u kampanji za lokalne izbore. Najviše, logično, iz HDZ-a i SDP-a. Kandidala se i polovica Mostovih, HNS-ovih,  HSS-ovih zastupnika i sva trojica iz Živog zida. Ako pobjedim u Karlovcu ostat ću i dalje saborski zastupnik, ali Karlovac će imati moju punu pažnju, rekao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, saborski zastupnik, kandidat za gradonačelnika Karlovca. Tu nema nikakve dvojbe! Mislim da se se najbolje za svoj grad, za svoju općinu može boriti iz Sabora, smatra Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, saborski zastupnik, gradonačelnik Samobora.

Obnašat ću i dalje ukoliko prođem, a uvjeren sam da odnos snaga je takav da ću i dalje vjerojatno biti gradonačelnik, rekao je Milorad Batinić, saborski zastupnik HNS-a, gradonačelnik Ivanca.

Mi živimo 365 dana sa svojim građanima i te kako znamo što je njima potrebno i za to se borimo u Saboru, kaže Miletić. Ako budem izabran za gradonačelnika, već tijekom ljeta dat’ ću ostavku na mjesto zastupnika, kazao je Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik HDZ-a, kandidat za gradonačelnika Splita.

Ukoliko mi građanke i građani Osijeka poklone povjerenje mislim dati ostavku na mjesto u Saboru, izjavio je Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, kandidat za gradonačelnika Osijeka.

Šimićev stranački i saborski kolega Miro Bulj kandidirao se za župana. I kao takav nema mogućnost izbora. Jer prema postojećem zakonu ono što mogu čelni ljudi općina i gradova ne mogu župani – istodobno sjediti na dvije stolice.

Gradonačelnik Splita koji ima 200.000 stanovnika može biti saborski zastupnik, a ličko-senjski župan koji ima 50.000 stanovnika, pa čak i manje ne može biti saborski zastupnik, kaže Bulj.

Iako je čelnik vladajućeg Mosta još davno najavio izmjene Zakona o izboru zastupnika. Poznat je stav Mosta da saborski zastupnici trebaju biti saborski zastupnici, a ne u isto vrijeme gradonačelnici, dodaje Šimić.

Presudnije je što to ne odgovara najbrojnijem HDZ-u, a ni drugom po snazi SDP-u. Da je njima u interesu dokinuti gomilanje funkcija, davno bi to bilo riješeno.

Vlada donijela odluku, lokalni izbori 21.svibnja

hrt/hia.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *