Peticiju protiv poreza na nekretnine za samo 24 sata potpisalo više od 20000 građana

Peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine u samo 24 sata potpisalo je više od 20000 građana. Peticiju je pokrenula Udruga poreznih obveznika “Lipa”.

Porez bi se trebao uvesti 2018. godine, najprije u blažoj varijanti, a “puno” oporezivanje građevinskih objekata i zemljišta na temelju procijenjene vrijednosti nastupa 2020. Predsjednik Udruge Davor Huić u Studiju 4  HRT-a objasnio je zašto su protiv poreza koji imaju i ostale članice RU-a.

Hrvatska ekstremno porezno opterećena zemlja

“Ključno je da je Hrvatska ekstremno porezno opterećena zemlja i građani ne žele nove poreze koji bi ih dodatno opteretili.  U manje od 24 sata peticiju je potpisalo gotovo 20.000 ljudi, a problem je što ne znamo točno što će se dogoditi kad krene primjena. Dosada se govorilo da je najavljeni porez na nekretnine zamjena za komunalnu naknadu, ali sada Vlada najavljuje građevinsku rentu pa tu nešto ne štima. Naknada i renta prihodi su jedinica lokalne samouprave i smisao je da namjenski budu utrošene na unapređenje javnih servisa, a problem s porezom je što je opće namjene pa u svakom trenutku može biti povećan”, naglasio je Huić.

Vlada treba racionalizirati svoje troškove

“U proračunu je predviđeno više prihoda i pitamo se otkuda, netko će to morati platiti. Vrijeme je da Vlada razmisli kako da smanji svoje troškove, a ne kako da nekontrolirani rast troškova smanji povećanjem poreznog opterećenja građana. I PDV se povećavao dva puta, a ne nema najava njegova smanjenja, iako smo izašli iz krize”, dodao je. “Tko će pravedno procijeniti vrijednost nekretnina”, pita se (HRT).

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *