Promocija knjige “Hrvatski koordinacijski odbor u Sarajevu”

U četvrtak, 27. travnja 2017. u 13 sati u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu bit će predstavljena knjiga “Hrvatski koordinacioni odbor u Sarajevu 1993. i 1994. godine.“ koju su priredili prof. dr. Franjo Topić, dr. Hrvoje Šapina, dr. Marijo Pejić i mr. Tvrtko Nevjestić.

Knjigu će predstaviti: prof. dr. Ivo Banac, prof. dr. Ivo Komšić, dr. sc. Davor Marijan i prof. dr. Franjo Topić.

Ova knjigu, koja je izašla u nakladi Hrvatskog kulturnog društva Napredak, govori o ulozi Hrvatskog koordinacijskog odbora za opstanak Hrvata u Sarajevu u to ratno doba. Ideja i autora i izdavača jest olakšati budućim istraživačima ovih olovnih vremena proučavanje teme i perioda, za što im je na raspolaganju obilje materijala i dokumenata u ovoj knjizi.

U pregovoru knjige vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić između ostalog kaže „Budući da Hrvatski koordinacioni odbor nije preferirao biti političko tijelo, rado sam prihvatio poduprijeti rad toga Odbora jer je imao glavni cilj zaštititi opstanak Hrvata u Sarajevu i traženje uvažavanja našega naroda u razmišljanjima u rješavanju BiH. Budući da su najvećim dijelom katolici Hrvati, zato je i opstanak katolika ovisio o opstanku Hrvata… U ovu knjigu autori su unijeli razna sjećanja, zapisane dokumente i osobna doživljavanja. Nije lako iz ove perspektive shvatiti i razumjeti ona teška vremena, ali je važno vrednovati nastojanja koja su se tada uz velike žrtve pokušavala i ostvariti. Dobro je zapisati, kako bi se izbjeglo iskrivljivanje činjenica i zloupotreba nekih događanja.“

HIA.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *