Vučić nakon sastanka u Beogradu: Nećemo dopustiti da domaći trpe zbog Agrokora

O Agrokoru su u Beogradu u srijedu razgovarali ministri iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Hrvatske nitko nije pozvan na taj sastanak.
Ministri trgovine i gospodarstva analizirali su stanje nastalo krizom koncerna Agrokora i mjere kojima planiraju zaštititi potrošače i radnike zaposlene u Agrokorovim podružnicama. Iz

Nakon uvodnog dijela sastanak je nastavljen iza zatvorenih varata.

Zemlje će kontrolirati Agrokorova robna i novčana kretanja

Potom je objavljeno da su ministri formirali ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtaka iz sustava ovog koncerna u tim zemljama.

Dogovor ministara je da  ubuduće svaka od ovih zemalja kontrolira financijske i robne tokove kompanija vezanih za Agrokor.

Ministri su, također, izrazili spremnost za razgovare s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se stabiliziralo poslovanje tog koncerna.

Ministri očekuju  da novi šef Agrokora imenuje neovisne stručnjake za uspješno restrukturiranje tvrtaka u sustavu koncerna, navedeno je u zaključku sa sastanka. Također je  istaknuto očekivanje da nova uprava “Agrokora” na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog “Agrokora”, ukazao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka s predstavnicima Slovenije, Crne Gore i BiH.

Srbijanski ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima “Agrokor” ima kompanije, jer je “Merkator S”, koji upošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenskog “Merkatora”.

Slovenija uskoro donosi “Lex Merkator”

Slovenija će uskoro usvojiti poseban zakon “lex Merkator”, kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun “Agrokora”, a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidele donošenje takvog zakona. U svakoj zemlji je različita situacija u vezi s firmama ‘Agrokora’. U BiH je 10 takvih kompanija, koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori ih je 1.500, obavijestio je ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Mirko Šarović . On je dodao da su očekivanja sudionika sastanka u Beogradu da sve tvrtke “Agrokora” budu ravnopravno tretirane prilikom financijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude “preko leđa” kćerka-tvrtaka u regiji.

Zajedničko rješenje u cilju stabilizacije Agrokora

Šarović je naglasio da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabiliziranju  “Agrokora”. Dva su zakona koja bi mogla da zaštite odljev deviza iz srbijanskih kompanija koje su u sistemu Agrokora – zakon o sprječavanju pranja novca i zakon o deviznom plaćanju.

Na sastanku su, pored Ljajića i Šarovića, bili i ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministrica gospodarstva Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sustavu “Agrokora” posluje 60 kompanija, koje zapošljavaju 60.000 radnika. Najviše u Hrvatskoj, potom u Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i tim redoslijedom zemlje su i u najvećem riziku. U Srbiji je zaposleno skoro 12.000 radnika, od kojih najviše u “Merkatoru S”.

Početkom travnja Vučić je najavio da će vlada i Narodna banka Srbije pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz tvrtki povezanih s Agrokorom ne odlijeva iz Srbije.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Sastanak ministara gospodarstva BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije u Sarajevu

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *